StoryEditor

Hoće li Vlada FBiH ponovno odbiti oboljelu djecu

Piše D  /  30.04.2019., 08:04h

- Jedan proizvođač predao je dokumente u Agenciju za lijekove BiH i za desetak dana bi se trebala završiti procedura registracije. Tada ćemo opet prema Vladi FBiH ići s inicijativom za stavljanje ovog mjerača na listu pa da vidimo šta će onda reći, hoće li imati još neke izgovore. Ako nas odbiju, borit ćemo se svim demokratskim sredstvima – kazao je jučer Adnan Beganović, otac petogodišnje curice oboljele od dijabetesa tipa 1 i jedan od pokretača inicijative za stavljanje senzora za mjerenje šećera na listu, piše Avaz.ba

Djeca i odrasli oboljeli od dijabetesa tipa 1 putem federalnih zastupnika duže od godinu mole Federalnu vladu da na esencijalnu listu stavi senzore za mjerenje šećera.

Vlada je u četvrtak ponovo odbila takvu inicijativu uz obrazloženje da u BiH trenutno ne postoji firma koja bi mogla pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstva.

To je izazvalo ogorčenje roditelja koji su putem Facebook stranice „Dijabetes Libre BiH za život sa manje boli“ predložili proteste. Podršku protestima dali su iz Ključa, Bugojna, Vareša i brojnih drugih gradova. „Sad su prevršili mjeru“, „Sram da ih bude“, bili su samo neki od komentara.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 17:40