StoryEditor

Hoće li SNSD dobiti mjesto potpredsjednika u Federaciji BiH?

Piše D  /  22.01.2020., 09:01h

Predsjednik SNSD-a je zainteresiran da na mjestu potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine bude čovjek upravo iz te stranke. No, koliko je to izvjesno, s obzirom na koalicijski dogovor SDA, SBB-a i DF-a, stranke kojoj to mjesto pripada?

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da njegova stranka jedina legitimno predstavlja Srbe u Federaciji. Zbog tog uvjerenja, predstavnike svoje stranke vidi u vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi BHRT.

“Mi smo zainteresirani da na razini Federacije imamo potpredsjednika, jer smatramo da smo jedini legitimni predstavnici srpskog naroda u Federaciji”, tvrdi Dodik.

SNSD-ovo uvjerenje da su jedina legitimna stranka koja predstavlja Srbe u Federaciji, SDA vidi kao pokušaj trgovine. Sastav Vlade Republike Srpske, smjena potpredsjednika u Narodnoj skupštini – kadra SDA, kao i izbor ministra za ljudska prava na razini Bosne i Hercegovine, dovoljno govori o tome može li SNSD u vlast Federacije, kažu u SDA.

“Oni sad, umjesto da riješe problem implementacije već postignutih dogovora, pokušavaju trgovati, da traže učešće u vlasti Federacije kako bi eventualno osigurali učešće Bošnjaka ili Hrvata u institucijama vlasti Republke Srpske. Nije realno da se SNSD-u na nivou Federacije isporuči mjesto potpredsjednika Federacije koji može potpuno blokirati sve procese u Federaciji”, kaže član Predsjedništva SDA Edin Ramić.

Predsjednik DF-a , stranke kojoj bi, prema dogovoru sa koalicijskim partnerima, trebalo pripasti mjesto potpredsjednika Federacije, poručio je:

“Šta ja sve u svom životu želim, pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i sa gospodinom Miloradom Dodikom… Pomirit će se s tim da ne može”, izjavio je Željko Komšić.

Bošnjačka oporba će u Federaciji kako kažu njeni predstavnici, javnim pritiskom suprotstaviti mogućem scenariju. Stavove HDZ-a BiH i SBB-a BHRT nije diobio. Formiranje vlasti u Federaciji je i dalje na čekanju. U SDA je rečeno da još nisu dobili prijedlog HDZ-a u vezi s Izmjenama izbornog zakona, koji očekuju. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 20:18