Article_Top_970x250

Hoće li se u BiH uvesti porez na bogatstvo i šta bi time dobili građani?

samo bogati

Hoće li se u BiH uvesti porez na bogatstvo i šta bi time dobili građani?

velj 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uvođenjem poreza na bogatstvo možemo stvoriti znatno pravednije društvo, te redistribucijom bogatstva umanjiti nepravedne razlike među našim građanima, tvrdi se u priopćenju SDP-a BiH.

Aner Žuljević, delegat SDP BIH u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će ova partija ponovno uputiti inicijativu prema entitetskoj vladi u smislu uvođenja poreza na bogatstvo, prenosi Pogled.ba

„Prije dvije godine uputili smo inicijativu za uvođenje poreza na bogatstvo ali je Vlada FBiH to odbila uz obrazloženje da su trenutne mjere zadovoljavajuće, odnosno da imamo univerzalni porez na dohodak od 10% i da je to sasvim dovoljno. Ne znam gdje uvaženi premijer i njegovi suradnici žive, ali ono što mi vidimo je velika nepravda i velika razlika između bogatih i siromašnih, te smatramo da je porez na bogatstvo nužan instrument solidarnosti kako bi se oporezivanjem bogatstva pomoglo onima koji žive u siromaštvu ili ispod granice siromaštva.

Nedavno je izašlo nekoliko studija koje su potvrdile opravdanost uvođenja poreza na bogatstvo i opredjelilo nas da ovoj vladi damo jos jednu šansu da pokažu kako nisu isključivo zaštitnici kapitala što su svojim reformama i udarom na radnike do sada promvirali. 

Ukoliko je vlasti ponovno odbiju, SDP će porez na bogatstvo učiniti dijelom Plana 10 i učiniti sve da ga uvede nova vlada nakon izbora u listopadu", ističe Žuljević.

Imajući u vidu da se ukupno bogatstvo u BiH po studijama, utvrđeno različitim metodologijama, procjenjuje između 114 i 218 milijardi KM, uvođenje poreza na bogatstvo može predstavljati značajan izvor sredstava za novu dimenziju socijalno pravednije politike u BiH.

„Trend u našem društvu u kojem se bogatstvo akumulira u rukama nekolicine tj. u rukama zatvorenih krugova političko-ekonomskih elita se mora adekvatno i socijalno pravednije porezno tretirati.

Oporezivanje bogatstva je važna komponenta funkcije poreske politike jer ukazuje na političku opredjeljenost i orijentaciju ka cijelom sustavu mjera, koje bi trebale voditi ka većoj ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti. 

Naše društvo se ne smije  pomiriti sa stanjem u kojem je normalno da imamo isti porezni tretman stotina milijunaša, te da ulicama prolaze auta vrijedna preko stotinu tisuća maraka, dok istovremeno pola milijuna građana živi na granici ili ispod granice siromaštva. 

Jasno ističemo kako nemamo ništa protiv bogatih ljudi, tako da ovom inicijativom želimo samo poslati poruku kako nam treba veći element solidarnosti u okviru poreznog sustava kako bi zaštitili najugroženije kategorije našeg društva, ističe se u priopćenju SDP-a BiH.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250