StoryEditor
visoki predstavnik u bih

Hoće li Schmidt spriječiti RS da prisvoji državnu imovinu?

Piše desk  /  27.02.2023., 12:01h

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) danas će održati sjednicu.

Razlog za to je vjerovatno novi Zakon o nepokretnoj imovini kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a, a koji bi sutra trebao stupiti na snagu, piše Avaz.

Osiguranje zakonitosti

Nakon što je Zakon objavljen u Službenom glasniku RS-a, iz OHR-a su reagirali objavom u kojoj su pozvali Sud da reagira.

- Osporeni zakon će imati učinak čim stupi na snagu. Sud bi trebalo da demonstrira hitnost po ovom pitanju te tako spriječi nepovratnu štetu državnim interesima. Očuvanje vladavine prava je ključno za osiguranje zakonitosti, funkcionalnosti i povoljnog investicijskog okruženja - navodilo se u objavi.

Ipak, Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dosadašnjoj praksi nije reagirao brzo i nije donosio privremene mjere zabrane. Stoga, razumno je očekivati da bi visoki predstavnik mogao reagirati i suspendirati ovaj zakon.

Na sjednici Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira trebalo bi prema tome trebalo se razgovarati o tome da Schmidt donose odluku o uvođenju privremene mjere zabrane dok konačnog izjašnjavanja Ustavnog suda.

Pitanje državne imovine je jedno od ključnih pitanja u kojima će se odlučiti sudbina Bosne i Hercegovine i odgovornost visokog predstavnika je da reagira.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira čine Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, SAD, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska, a Rusija je 28. lipnja 2021. najavila da neće više prisustvovati sjednicama.

Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koji bi ukoliko Milorad Dodik ne donese odluku kao prošli put o odgađanju stupanja trebao stupiti sutra će sigurno biti osporen pred Ustavnim sudom. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović već je uputio apelaciju, a apelacije će uputiti i član Predsjedništva Željko Komšić te 11 državnih parlamentaraca iz SDP-a, NIP-a, NS-a i BHI-KF.

Vlast Federacije BiH

Druga točka koji bi mogla biti na dnevnom redu Upravnog odbora PIC-a jeste formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako još uvijek nije izabran novi predsjednik i potpredsjednik i pravno gledano proces formiranje vlasti nije u blokadi, sasvim je izvjesno da će doći do zastoja u procesu.

Iako je Christian Schmidt ranije kazao da on smatra da se u slučaju kada jedan od potpredsjednika ne daje saglasnost ne radi o blokadi, u javnosti se pojavila informacija o tome da se u OHR-u vrše konsultacije s ciljem nametanja nove odluke.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 04:29