StoryEditor
mizoginija

Hoće li Sanel Kajan doći na sjednicu Doma naroda pogledati "kamenjarsku zmijurinu u oči"?

Piše desk  /  05.10.2023., 15:34h

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Džeba postavio je na početku današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH pitanje stručnoj službi Parlamenta o tomu je li na sjednici nazočan Sanel Kajan, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Naime, Kajan je javno najavio kako šće doći na današnju sjednicu kako je pogledao uoču jednu od izaslanica u Klubu Hrvata Doma naroda koju je nazvao "kamenjarskom zmijurinom".

Izaslanik u Domu naroda parlamenta FBiH Damir Džeba (HDZ BiH) postavio je na početku današnje sjednice pitanje Stručnoj službi Doma naroda PFBiH povodom objava zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Kajana na društvenim mrežama koje se mogu okarakterizirati kao prijetnje jednoj od hrvatskih izaslanica u Domu naroda.

Naime, Kajan, inače član DF-a, redovito objavljuje šovinističke stavove na društvenim mrežama, a nedavno je objavio posebno problematičan post (kojeg je naknadno obrisao) a u kojem jednu od hrvatskih izaslanica naziva "zmijurinjom kamenjarkom" te najavgljuje kako će doći na sjednicu Doma naroda FBiH kako "joj pogledao u oči".

Stoga je Džeba od stručne službe zatražio odgovor na pitanje je li Kajan ppodnio zahtjev za nazočnost na sjednici Doma naroda budući da je javno objavio ‘‘kako će vrlo rado tražiti prisustvo na narednoj sjednici Doma naroda - da zmijurinu kamenjarku pogledam u oči".

"Molim stručnu službu da nas izvjesti ima li Sanela Kajana u dvorani Parlamenta FBiH, kako bismo vidljeli ima li hrabrosti doći kako je javno poručio ili je samo jak u vrijeđanju žena ‘na papiru‘", naveo je Džeba u svom pitanju.

image

Facebook post Sanela Kajana

PRSC -

Podnio je izaslaničku inicijativu u kojoj traži žurno sazivanje i odlučivanje Etičkog povjerenstva Zastupničkog doma PFBiH u slučaju sporne javne objave zastupnika Kajana. 

"Etičko povjerenstvo je zaduženo za implementaciju Kodeksa ponašanja, a vrši i praćenje rada, nadzor ponašanja izabranih dužnosnika i rješavanje prijava u vezi sa kršenjem odredbi Kodeksa. Svi građani imaju pravo i dužnost podnositi prijave Etičkom povjerenstvu za sve oblike kršenja pravila Kodeksa ponašanja. Povjerenstvo razmatra prijave i provodi postupak ispitivanja osnovanosti prijava i nakon toga odlučuje da li postoji povreda neke od odredbi Kodeksa ponašanja. Ako ocijeni da je od strane izabranog dužnosnika učinjena povreda neke od odredbi Kodeksa, Povjerenstvo će dati svoje mišljenje, predložiti mjeru i o tome izvijestiti Zastupnički dom. Zastupnički dom usvaja i izriče mjeru", naveo je Džeba

Istovremeno, naglasio je, Kajan, inače i predsjednik Povjerenstva za informiranje, je ovu javnu objavu obrisao ali je ostala zabilježena te je osnov za prijavu i daljnje postupanje. 

"Pokušaj brisanja se može okarakterizirati s ‘džaba je krečio, ali nije uspio", ostalo je zabilježeno. Pitamo se je li javniost informirao ili dezinformirao s dobivanjem nagrade kako navodi od Centra za zaštitu  prava žena i djece jer ovakvu organizaciju, ni s velikim naporom nismo mogli naći u registru ili internetu kako bi ih osvjestiti o javnom govoru mržnje protiv žena i mizoginij od strane Sanela Kajana. Što se tiče javnih poruka prema ženi poput ‘budaletina‘, ‘zmijurina‘, ‘kamenjarka‘ i slično...mogu samo reći da kameno doba nije prestalo jer je nestalo kamena ali ovakvo ponašanje izabranog zastupnika u javnosti, ovakav odnos prema ženama, mizoginija,  govor mrržnje protiv žene izaslanice u Domu naroda, ovakvo ponašanje i način komunikacije dotičnog spada u kameno doba", poručio je Džeba.

"No, ukoliko se dotični zastupnik javno ispriča, iskreno i duboko se pokaje za izgovorene odnosno napisanne  riječi i govor mržnje koji koristio možda bi moglo biti i da je Sanel pokajan", naveo je Džeba.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 14:03