Article_Top_970x250

Hoće li kontroverzna bivša agentica u čije vrijeme su mučeni zatvorenici postati i prva žena na čelu CIA-e?

cia

Hoće li kontroverzna bivša agentica u čije vrijeme su mučeni zatvorenici postati i prva žena na čelu CIA-e?

ožu 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Potvrdi li je Senat, Gina Haspel postat će prva direktorica u povijesti američke Središnje obavještajne agencije (CIA).

Karijera Gine Haspel (61) nije bez kontroverzi, imala je ulogu u mučenjima zatvorenika osumnjičenih za terorizam nakon napada na Ameriku 11. rujna 2001.

Europski centar za ustavna i ljudska prava, neprofitna pravna organizacija sa sjedištem u Berlinu, zatražila je prošle godine da njemački državni odvjetnik za njom izda uhidbeni nalog.

Haspel radi za CIA-u više od tri desetljeća i neko je vrijeme službovala u Londonu.

Od veljače 2017. bila je zamjenica direktora agencije. U utorak je nominirana za nasljednicu direktora Mikea Pompea koji je pak nominiran za državnog tajnika.

Oboje ih mora potvrditi Senat.

Vodila je tajni zatvor

Godine 2002. Haspel je vodila jedan od tajnih zatvora CIA-e. Tijekom njezina upravljanja ondje su navodno mučena dvojica zatvornika, osumnjičena da su članovi Al Kaide.

Po senatskom izvješću o mučenjima, Abu Zubajdah i Abd al-Naširi više su puta podvrgnuti tzv. waterboardingu, simulaciji utapanja, bio im je uskraćivan san i ispitivalo ih se drugim upitnim metodama. Obojica su poslije završila u Guantanamu.

Haspel je također imala ulogu u odluci agencije da uništi brojne dokumente na kojima su zabilježena zlostavljanja prilikom ispitivanja zatočenika, objavili su New York Times i drugi američki mediji.

"Mučenje zatvorenika u američkim pritvorima tijekom posljednjeg desetljeća jedno je od najmračnijih poglavlja američke povijesti", priopćio je u utorak republikanski senator John McCain.

"Gospođa Haspel će morati objasniti prirodu i opseg svoje upletenosti u to. Znam da će Senat odraditi svoj posao u propitivanju njezina djelovanja", dodao je.

U agenciji je jako poštuju, tvrde američki mediji. Kao zamjenica direktora radila je uglavnom iza scene i očekuje se da će kao nova čelnica nastaviti s Pompeovom politikom.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250