StoryEditor
udario o zid

Hoće li ga sankcije Rusiji skupo koštati? Biden pozvao dvojicu saveznika, nisu mu se javili na telefon

Piše desk  /  09.03.2022., 23:21h
Upućeni izvori kažu da je Biden zvao da razgovaraju o potpori Ukrajini i kontroliranju rastućih cijena benzina. Odnosi su postali loši zbog toga što Saudijci žele veću pomoć u Jemenu i veću podršku oko Irana

Nakon što je obustavio uvoz nafte iz Rusije Joe Biden našao se u problemu. U potrazi za alternativnim putevima uvoza nafte i plina nije dobio poželjne rezultate i jamstva od predsjednika Venezuele. Okrenuo se, stoga, saveznicima u zemljama Zaljeva - Saudijskoj Arabiji i UAE.

Međutim, Biden je i tu naišao na zid, a to nije očekivao.

Kako piše Business Insider, nije uspio razgovarati telefonski ni sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Salmanom ni s prijestolonasljednikom Abu Dhabija i vladarom UAE, šeikom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom. Naime, nijedan mu se nije htio javiti na telefon.

Upućeni izvori kažu da je Biden zvao da razgovaraju o potpori Ukrajini i kontroliranju rastućih cijena benzina. Odnosi su postali loši zbog toga što Saudijci žele veću pomoć u Jemenu i veću podršku oko Irana.

Visoki američki dužnosnici kažu kako su obje strane suglasne da moraju sjesti zajedno za stol i razgovarati bez posrednika. Putin je promijenio dinamiku ovih odnosa jer su Bin Salman i Bin Zayed prije invazije molili Bidena za razgovor, a sada mu odbijaju pozive.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:50