StoryEditor

HNŽ: Stanovništvo se upozorava da ne dira otrovne mamce ostavljene na javnim površinama

Piše D  /  30.07.2021., 00:22h

Proljetna faza preventivne sistematske deratizacije na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), prema naredbi Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a, trajat će od 29. svibnja do 20. lipnja.

Organizaciju i provođenje vrši će Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, prenosi Fena.

Svrha akcije je smanjit broj glodavaca na biološki podnošljivu razinu za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području Županije.

Akcija se provodi postavljanjem otrovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstih otpadaka, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Deratizacija se provodi suvremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodavaca, a postavljeni mamci su otrov. Iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a apeliraju na stanovništvo da ne diraju i ne pomjeraju mamce s postavljenih lokacija.

Također, mole se vlasnici životinja, da u periodu provođenja deratizacije životinje drže zatvorene ili pod nadzorom u skladu sa zakonskim propisnima.

Raspored provođenja proljetne faze obavezne sistematske deratizacije po općinama HNŽ je sljedeći: Ravno 29. svibnja, Prozor-Rama 29. i 30. svibnja, Neum od 29. svibnja do 31. svibnja, Konjic od 29. svibnja do 3. lipnja, Stolac i Čitluk od 1. do 3.lipnja, Čapljina i Jablanica od 5. do 7. lipnja te Mostar, gdje će se deratizacija provoditi od 8. do 20. lipnja, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 21:17