StoryEditor

​HNŽ: Sindikati podijeljeni, kraj pregovora u petak

Piše D  /  16.05.2018., 04:05h

Nerealni zahtjevi 

Kako su rekli za Večernji list sugovornici, zahtjevi sindikata podrazumijevaju dodatne troškove od 50 milijuna maraka, što je nerealno jer zdravstveni sustav ne može podnijeti toliko opterećenje. - Ono što Vlada HNŽ-a nudi je povećanje plaće više od 15 posto i što bi značio dodatni trošak od 20 milijuna maraka. Mi nemamo taj novac u županijskom proračunu ni ga Zavod zdravstvenog osiguranja može osigurati. Naš maksimum je povećanje izdataka za zdravstvo u iznosu od pet milijuna maraka, a ostatak novca će morati osigurati menadžmenti bolnica i domova zdravlja kroz uštede. To je jedini način da osiguramo sredstva za povećanje plaća - rekli su Večernjaku sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

 S druge strane, postavlja se pitanje zašto sindikati dolaze pred Vladu sa zahtjevima za koje znaju da su nerealni. Još jednom se postavlja pitanje koliko ima politike u cijeloj priči i žele li pojedinci kroz sindikalno djelovanje ostvariti svoje političke ciljeve. - Već mjesecima se o tome špekulira, osobito jer smo u izbornoj godini. Ako čujemo najave kako će se, navodno zbog solidarnosti, štrajku liječnika iz HNŽ-a pridružiti njihovi kolege iz pojedinih županija, onda se s razlogom postavlja pitanje koliko ima politike u ovoj priči i upravljaju li pojedinim sindikalnim čelnicima političke stranke - ističu sugovornici. Vlada nije postigla dogovor o kolektivnom ugovoru ni s medicinskim djelatnicima. Sindikati djelatnika SKB-a Mostar pristali su na uvjete koje im je ponudila Vlada, ali drugi sindikat nije želio pristati na ponuđene uvjete. 

Različiti stavovi sindikata 

- Vlada ne može samo s djelatnicima SKB-a Mostar potpisati kolektivni ugovor, nego mora sa svima. A očito je da svi ne žele dogovor. Postavlja se pitanje kako je moguće da ponuđeni uvjeti odgovaraju najvećoj zdravstvenoj instituciji u županiji, a drugima ne. Svi zdravstveni djelatnici su već mogli primiti dvije plaće uvećane za 15 posto, ali to nije slučaj jer neki čelnici sindikata vjerojatno ne zastupaju samo medicinare, nego i neke političke stranke - zaključili su sugovornici Večernjeg lista. Vlada HNŽ-a je zatražila od medicinskih ustanova i jače kontrole rada svih djelatnika, zbog toga što postoji sumnja kako dio njih ne ispunjava svoje obveze na radnom mjestu.

 - Zdravstvo treba dobiti novi kolektivni ugovor, ali ne može se govoriti samo o povećanju plaća, nego i obvezama koje svi zdravstveni djelatnici imaju prema ustanovama u kojima rade. Sigurno je kako se učinkovitost može podići na veću razinu i to ćemo očekivati s povećanjem plaća. Ne može se dogoditi da pojedinci primaju punu plaću, rade koji sat u javnim ustanovama, a ostatak radnog vremena provode u privatnim ordinacijama i drugim mjestima gdje su angažirani. Takva praksa se mora mijenjati - poručili su sugovornici za Večernji list BiH. 

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 22:03