StoryEditor

HNŽ: Sindikati osnovnih škola možda idu u generalni štrajk

Piše D  /  15.12.2019., 08:12h

Povećanje koeficijenata dulji period je kamen spoticanja u socijalnom dijalogu Sindikata osnovih škola i Vlade HNŽ-a. Kolektivni ugovor je na snazi skoro godinu. Povećana je osnovica plaće za 5 posto, ali svim proračunskim korisnicima. Zahtjev za povećanjem koeficijenata za osnovne škole je na čekanju.

"Naši koeficijeti nisu povećani ni jedan posto, dogovor je s Vladom bio tijekom pregovora i potpisivanja kolektivnog ugovora da povećanje ide kroz povećanje koeficijenata", kazao je za BHRT Omer Tipura, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja HNŽ-a.

"Oni su svjesni da smo smo mi najpotplaćeniji u FBIH od svih državnih službenika i kolega u prosvjeti, mislim da će shvatiti da ne dođe do najgorega, a to je štrajk", kazao je Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Koeficijenti, ali i plaće prosvjetara, napominju sindikalisti, izjednačeni su u drugim županijama. Povećanjem osnovice, a ne koeficijenata, visina plaće zaposlenima u osnovnim školama je oko 180 KM i niže su nego u srednjim.

"To nas štiti zakon, da za isti posao i stručnu spremu ide ista plaća, tu smo uskraćeni", kazao je Tipura.

Iz Vlade posjećaju kako su s prosvjetom potpisani kolektivni ugovori na tri godine, koji podrazumijevaju povećanja plaća svake godine za 5 posto. A na pitanje kada će se razgovarati o pšovećanju koeficijenata nema konkretnog odogovora.

"Razgovori o svim temama koje su bitne za ljude u prosvjeti će biti nastavljeni, a hoće li biti zadovoljni razgovorima i rezultatima to ostavimo vremenu koje je pred nama", kazao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a.

Prosvjetari žele razgovorati i o nepostojanju pedagoških standarda i 19 godina starom zakonu o odgoju i obrazovanju.

"On ne prepoznaje devetogodišnje obrazaovanje, da ne govorim o pedagoškim standardima, i to je jedan od velikih razloga, to ne iziskuje ništa novca"; kazao je Slavko Lauš.

Sindikalisti navode da, ako uskoro ne dobiju poziv iz vlade za pregovarački stol, slijedi izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku koji bi bio ograniziran istovremeno u školama koje izvode nastavu na hrvatskom i bosanskom jeziku. Hoće li drugo polugodište početi štrajkom, sindikati će se izjasniti 20. prosinca.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 02:51