StoryEditor

HNŽ: Sa zdravstvenom iskaznicom u privatnu ordinaciju?

Piše D  /  10.11.2019., 08:11h

Zakon na federalnoj razini daje ovu mogućnost, a u nekim županijama, kao i u Republici Srpskoj, već se primjenjuje. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) poručuju da još ne postoje uvjeti za njegovu primjenu.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji još uvijek, za razliku od ostalih županija u Bosni i Hercegovini i Republike Srpske, nije omogućeno korisnicima zdravstvenog osiguranja obaviti pregled u privatnoj ordinaciji bez plaćanja, samo uz ovjerenu zdravstvenu iskaznicu. Federalni zakon je tu jasan, donosi BHRT.

“On kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja ugovara usluge na osnovu opsega i vrste kvalitete usluge, ne praveći razliku između javnog i privatnog zdravstva. Naš zavod nema nijedan sklopljen ugovor s privatnim ustanovama, dozvoljavajući tako da se redovi gomilaju i da građani plaćaju privatnicima”, rekao je Marin Bago iz Mreže “Naše društvo”.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja ne vide potrebu da se pacijenti upućuju u privatne ordinacije, pored 15 javnih ustanova koje zavod već financira. Jedan od razloga leži i u poslovanju privatnih ustanova.

U HNŽ 15 ustanova primarne i tercijarne zaštite

“Imamo privatne ustanove u kojima je samo jedna ustanova registrirana na liječnika koji radi u njoj. Sve druge su registrirane na umirovljenike i dobar dio njih dolazi iz Dubrovnika ili ne znam od kud. Apsolutno ne postoji potreba da uvodimo osiguranike u jednu ovakvu situaciju”, kaže Rade Bošnjak, direktor ZZO HNŽ.

Za postojeće stanje u zdravstvu, vlasnik zubne poliklinike Gordan Jurišić krivi dugogodišnju tržišnu tranziciju koja predugo traje. On smatra kako bi prava pacijenata morala biti izjednačena.

Loša tržišna tranzicija

“Ako idemo na zdravstvo koje je tržišno, odnosno javno i privatno, mi bi morali izjednačiti prava pacijenta da se liječi tamo gdje on želi za svoj novac. U mnogim zemljama je to riješeno na način da vi u privatnim praksama možete ostvariti neki vid usluge temeljem vašeg zdravstvenog osiguranja”, kaže Jurišić.

Po svemu sudeći, građani Hercegovačko-neretvanske županije će još neko vrijeme morati pričekati na odlazak u privatnu kliniku s ovjerenom iskaznicom. 

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 02:43