StoryEditor

HNŽ jedina županija bez vlade

Piše D  /  25.02.2021., 07:02h

HDZ BiH i SDA s 11 odnosno 8 mandata u Skupštini izborni su pobjednici u HNŽ-u. Očekivano je bilo da ove dvije stranke u najkraćem roku formiraju županijsku vladu. Premijer u tehničkom mandatu Nevenko Herceg imenovan je za mandatara i na tome je stalo. Iz HDZ-a najavljuju kako se vlada može formirati i bez SDA dok iz SDA kažu kako bi formiranje vlasti bez njih bila politička avantura.

“Sporno je bilo to što je SDA na početku vezao formiranje vlasti na županijskoj razini s federalnom tako da je došlo do blokade rada vlade i svega ostalog. Međutim kako su prošli lokalni izbori, kako se pozicije određenih stranaka stabiliziraju, tako se i vode pregovori i ne mora to biti nužno sa SDA, može biti s SDP-om, SBB-om, može biti s HRS-om, HDZ-om 1990, to je jedan potencijal od 22 ruke koji može odgovoriti izazovu”, kaže predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković.

“Mislim da je najveća odgovornost na mandataru da dostavi imena kandidata za ministre i mislim da odavno ima prostor to uraditi, zatražiti konkretna imena za pojedine resore i da ta imena proslijedi skupštini HNŽ-a na potvrđivanje”, ističe zastupnik SDA u Skupštini HNŽ Amir Šelo.

Iako je iz HDZ-a najavljeno da će poziv na sastanke biti poslan prema svim strankama, SDP i HRS nikakav poziv nisu dobili. Predstavnici ovih stranaka krivcima za situaciju u kojoj se HNŽ nalazi ocjenjuju isključivo dvije najjače stranke.

“Dvije i pol godine od održavanja izbora nemamo županijsku vladu, ali da vas napomenem da smo mi taoci odnosa HDZ-a i SDA i na državnoj i federalnoj razini i znamo da se u našoj županiji nikad nije formirala vlada ako se nije formirala i federalna vlada, tako da ćemo vjerojatno ostati zarobljeni u njihovim odnosima možda čak do sljedećih izbora”, kaže predsjednik Županijskog odbora SDP-a HNŽ-a Ismet Lukić.

Vlada u tehničkom mandatu krši ustav BiH, kažu iz HRS-a. Premijer i nekoliko ministara u tehničkoj vladi ujedno su i zastupnici u skupštini. Na sastanku Vlade predlažu proračun i bitne odluke, a onda kao zastupnici u Skupštini glasuju za vlastite prijedloge.

“Mi imamo identičnu situaciju na razini Federacije gdje praktično Vlada radi u punom kapacitetu, ali nisu implementirani rezultati izbora 2018., to je jedna protuustavna situacija koja ide na štetu građana. ali je u interesu ove dvije stranke koje imaju tu ‘win win’ situaciju”, navodi predsjednik HRS-a Slaven Raguž.

Dok se primjerice u Županiji Sarajevo vlast mijenjala nekoliko puta od izbora, u HNŽ-u, unatoč jasnijoj situaciji glede izbornih pobjednika, vlasti još nema. Uvjeti da se formira postoje odavno, ali ono čega nedostaje je politička volja i svijest da su izabrani zastupnici i ministri u službi građana, a ne obratno.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:42