StoryEditor

HNŽ dobiva Odgojni centar za maloljetne prekršitelje zakona

Piše D  /  28.03.2019., 10:03h

Jedan od ciljeva je i osiguranje odrastanja u obiteljskom okruženju svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Da bi se ovaj cilj ostvario nužan je nadzor nad provedbom Zakona o udomiteljstvu Federacije BiH i provedba kontinuirane edukacije potencijalnih udomitelja s područja HNŽ. 

S druge strane, planiraju se i značajne promjene kada se govorima o mladima koji su već prešli liniju zakona. Županija će se ovom kategorijom mladih i rješavanjem njihovog statusa posebno baviti ove godine. - Osiguranje prostora, uvjeta i stručnog kadra s maloljetnim prekršiteljima zakona putem uspostave alternativnih metoda rada usmjerenih na rehabilitaciju i reintegraciju maloljetnika, realizirat će se donošenjem Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj skrbi, koji će stvoriti pravne pretpostavke za donošenje odluke o utemeljenju Javne ustanove Odgojni centar - navodi se u programu rada spomenutog ministarstva za ovu godinu. 

Dodaje se kako je potrebno educiraju određen broj kadrova kako bi se moglo odgovoriti na sve izazove u ovome procesu, odnosno, kako bi se mladi koji imaju problema sa zakonom što brže integrirali u društvo kao pojedinci koji će poštovati pravila i graditi budući život na zdravim osnovama. 

U programu je navodeno kako će procedure biti spremne za provedbu do rujna ove godine, a onda se očekuje kako će se i službeno krenuti u realizaciju projekta osnivanja Odgojnog centra za maloljetnike u HNŽ-u.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ove godine bi trebalo i pojačano raditi na poboljšanju statusa socijalnih kategorija. - Jedan od ciljeva bit će uspostava sustava kvalitetnije skrbi o socijalno isključenim i siromašnim osobama unaprjeđenjem postojeće socijalne usluge i uspostavljanjem novih preventivnih servisa, usmjerenim ka potrebama građana. Radi ostvarenja ovog cilja nužno je donijeti Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi te podzakonske propise. Radi učinkovitijeg korištenja sredstava socijalne skrbi nužan je drugačiji način usmjeravanja naknada i usluga prema onima kojima su potrebni, a to je moguće postići boljom procjenom materijalnog stanja, na način da se uz procjenu prihoda koristi i procjena imovine - navodi se u dokumentu. 

Neki od postavljenih ciljeva vjerojatno bi već bili realizirani da završen proces uspostave nove županijske vlasti u Mostaru. Očekuje se kako će nova većina uskoro preuzeti vlast u HNŽ-u, a onda bi i institucije konačno trebale početi raditi u punom kapacitetu. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:54