StoryEditor
s kim će hdz u koaliciju

HNŽ bi sljedećeg tjedna trebao dobiti novu Vladu

Piše desk  /  11.06.2023., 14:32h

Izbor nove Vlade Hercegovačko-neretvanske županije trebao bi biti okončan sljedećeg tjedna, a ako se stvari budu dodatno zakomplicirale, u rasplet bi se mogli uključiti neki od čelnika političkih stranaka kako bi se konačno završio proces koji se predugo otegnuo, piše Večernji list BiH.

Samo su dvije mogućnosti za okončanje ovoga procesa i obje su otvorene. Da s HDZ-om BiH, koji samostalno ima 11 zastupnika u Skupštini HNŽ-a, te je zbog te činjenice jedina nezaobilazna stranka, u Vladi bude grupacija SDP-a odnosno SDA.

Jednostavnija formula

Iako je matematički jednostavnije zbrojiti vlast sa SDA, čini se da u ovim okolnostima ipak prevladava stav kako će novu većinu činiti grupacija koja se na federalnoj razini deklarira kao "trojka". Koalicija HDZ-a sa SDP-om i NiP-om ima svega 15 ruku. Takvu kombinaciju podupire i HDZ 1990. te s njihova tri zastupnika ova grupacija ima 18 zastupnika. Kao moguća opcija je da ovu grupaciju podupre Hrvatska republikanska stranka ili pak Demokratska fronta kako bi došla do broja 20, odnosno do dvije trećine u županijskoj Skupštini, što je potreban broj kako bi se izabralo novu Vladu koja bi naslijedila saziv koji posljednjih osam godina vodi Nevenko Herceg. Stvari su se zakomplicirale nakon što je središnjica Demokratske fronte dala nalog županijskim strukturama stranke da ne mogu koalirati sa SDP-om i HDZ-om BiH. Čak i unatoč činjenici da je županijska stranačka organizacija ranije pristala biti dio koalicije HDZ – SDP BiH. U međuvremenu se neslužbeno tvrdi kako bi čak dvoje zastupnika DF-a moglo prijeći u redove SDP-a BiH i time posve otkloniti sve nedoumice oko izbora nove Vlade. Predstavnici republikanaca u Skupštini županije sada pak tvrde kako podržavaju legitimno političko predstavljanje kod Bošnjaka, što sugerira kako je to ipak SDA iz bošnjačke kvote, dok se istodobno iz te stranke prošloga tjedna moglo čuti kako neće spašavati najveću bošnjačku stranku SDA od izbacivanja iz vlasti?! Nakon okončanja stranačke konvencije SDP-a BiH bit će vjerojatno jednostavnije posložiti novu većinu u HNŽ-u jer je mnogo energije aktualno stranačko vodstvo potrošilo i kako bi primirilo stranačku frakciju koja je bliže dogovoru sa SDA i DF-om. U međuvremenu nastavljaju se novi pritisci na SDP BiH o zadanoj temi "izdajnici bošnjačkih nacionalnih interesa".

Karta izdajnika

Posebno je to vidljivo u Mostaru, u kojemu su na dva mjesta postavljeni transparenti kojima se to sugerira. Čak se predsjednika Županijskog odbora SDP-a BiH Ismeta Lulića optužilo kako radi na stvaranju hrvatskog entiteta u Hercegovini. U slaganje vlasti uključila se i lokalna Islamska zajednica s pozivima da se ne ignorira većinska volja bošnjačkih birača u ovoj županiji. 

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 04:46