Article_Top_970x250

HNS: Županije moraju izravno sudjelovati u podjeli novca MMF-a; pravosuđe mora raditi svoj posao

sjednica u mostaru

HNS: Županije moraju izravno sudjelovati u podjeli novca MMF-a; pravosuđe mora raditi svoj posao

svibnja 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: HNS

U petak, 29. svibnja, u Mostaru održana je 11. (jedanaesta) sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora. Predstavnici političkih stranaka okupljenih u HNS-u komentirali su aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HNS pozdravlja napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju Federaciju BiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon uhićenja glavnih osumnjičenih u aferi „Respirator“. Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu s Europskom unijom.

Previranja oko raspodjele sredstava MMF-a moraju biti razriješena u skladu s političkim dogovorom koji je postignut i odlukama Fiskalnog vijeća u kojima su županije jasno naznačene kao jedinice koje izravno sudjeluju u raspodjeli novca od strane Središnje banke BiH. Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da financijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za gospodarske subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje.

Na sjednici se raspravljalo i o predstojećim lokalnim izborima koji su još uvijek u pravnoj neizvjesnosti zbog prolongiranja datuma izbora te aktivnostima samog SIP BiH koji bi trebao osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa. Na tragu prethodnih odluka Predsjedništva HNS-a usuglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda, kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i spriječili disperziju glasova. Pitanje SIP BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama.

Jedna od točaka dnevnog reda odnosila se i na predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj. Razgovori oko kandidata u XI. Izbornoj jedinici u narednom razdoblju biti će intezivirani kako bi hrvatski narod i dalje imao svoje predstavnike u hrvatskom Saboru.

Predsjedništvo HNS komentiralo je i poboljšanje ukupne epidemiološke slike na prostoru BiH te uputilo zahvalnost svim medicinskim, policijskim i djelatnicima civilne zaštite koji su najzaslužniji za uspješnu borbu i suzbijanje utjecaja korona virusa. Sve aktivnosti u sljedećem razdoblju moraju biti usmjerene u omogućavanje stabilnosti i likvidnosti svih direktno pogođenih grana gospodarstva kako bi negativni efekti bili svedeni na minimum.

Dnevnik.ba