StoryEditor
priopćenje

HNS POZVAO MEĐUNARODNU ZAJEDNICU DA PRESTANE SA ŠUTNJOM "Bošnjački unitaristi i njihovi članovi Predsjedništva sve agresivnije negiraju temelj BiH"

Piše desk  /  12.09.2022., 19:00h

Hrvatski narodni sabor u BiH upozorava kako drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović svakodnevno nastavlja rušiti Bosnu i Hercegovinu.

Nepriznavajući natkovljujuće Ustavno načelo konstitutivnost naroda u BiH, ruši meritum države Bosne i Hercegovine.

Politički i institucionalni okvir Bosne i Hercegovine mora biti stajalište sva tri  konstitutivna naroda, a ne stav  jedne stranke koja predstavlja isključivo jedan određeni narod.

Bošnjački unitaristi i njihovi članovi Predsjedništva sve agresivnije negiraju temelj BiH i to imaju u svome političkom programu.

Pokušaj bošnjačkog ovladavanja nad uređenjem države, koji je uz to i neustavan, za hrvatski narod i njihove legitimne predstavnike je nedopustiv.

Hrvatski narodni sabor i legitimno izabrani predstavnici hrvatskoga naroda štite i potiču budućnost Bosne i Hercegovine u okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma. Upozoravaju, kako se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.

Brutalno kršenje Ustava Bosne i Hercegovine, rušenje Daytona, čije je natkovljujuće načelo kostitutivnost naroda, mora biti zaustavljeno od međunarodnih i prijateljskih institucija u BiH.

Međunarodna zajednica ne smije šutjeti na ovakve rušilačke korake. Posebno, na ustaljenu praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata. 

Pozivamo međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma kao temelj mira i jednakosti u BiH. Upravo su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju krovne institucije Hrvata u BiH.

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 14:12