StoryEditor

HNS podržava podržava strateško partnerstvo BiH i Amerike: Beskompromisno smo opredijeljeni za euroatlantski put naše zemlje

Piše desk  /  05.02.2024., 14:41h

Danas je u Mostaru održana 6. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH. Na sjednici su razmatrane tematske točke koje su se odnosile na problematiku energetike i ustanova kulture i obrazovanja. Nakon provedene rasprave, Glavno vijeće je zaključilo kako će se pripremiti prijedlozi strateških dokumenta po navedenim temama koji će biti dostavljeni Predsjedništvu HNS-a na razmatranje i usvajanje.

Razmatrajući sveukupnu političku situaciju Glavno Vijeće HNS BiH naglašava sljedeće:

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine podržava strateško partnerstvo Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te ističe svoju beskompromisnu opredijeljenost za euroatlantski put naše zemlje, uključujući članstvo u NATO i EU. Posvećenost američkih partnera stabilnosti, razvoju i prosperitetu naše zemlje izraz je nedvosmislene potpore ključnim reformama i procesima u Bosni i Hercegovini. Ističemo i snažnu opredijeljenost za svakodnevno jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na svim područjima kao garantom Općeg okvirnog sporazuma za mir. Uključenost State Departmenta u sve ključne procese, osobito reformske, jamačno potvrđuje naše neraskidive veze koje želimo osnaživati i kao buduća članica EU.

Formiranjem vlasti nakon Općih izbora 2022. godine dokazali smo našu spremnost za izgradnju europske Bosne i Hercegovine. Dokaz da domaće snage i politički predstavnici u institucijama vlasti mogu ponuditi rješenja potvrđuje djelovanje na državnoj razini koja je u godini dana svoga rada usvojila osam EU zakona od ukupno trinaest usvojenih na Vijeću ministara. U 2023. godini naša zemlja imala je 100% usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije što je i obveza proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Naša politika spremnosti na kompromis dokazana je i 17. lipnja 2020. godine kada je potpisan Mostarski sporazum. Potpisani sporazum omogućio je provedbu izbora u gradu na Neretvi i doveo do ekspanzivnog razvoja Mostara u svim segmentima. Kao politički predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda u ovom gradu prihvatili smo posebna izborna pravila kako bi se drugim konstitutivnim narodima i svima drugima omogućilo da biraju svoje legitimne predstavnike i na taj način svi zajedno radimo za dobro svakog čovjeka. Svima je poznato kako je ovo jedini primjer lokalne jedinice u BiH u kojoj se izborni proces provodi na značajno drugačiji način. Sporazum je potpisan u nazočnosti visokih dužnosnika međunarodne zajednice: veleposlanika SAD-a, specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika UK, Visokog predstavnika i OESS Misije. 

Tri godine nakon potpisivanja Mostarskog sporazuma njegov drugi dio nije implementiran. Sukladno tome, pozivamo domaće političke lidere i naše strateške partnere da ovaj Sporazum implementiramo u cijelosti kako bi omogućili hrvatskom konstitutivnom narodu da bira svoje legitimne predstavnike u one institucije koje je Ustav predvidio za zaštitu vitalnog interesa svakog od konstitutivnih naroda.

Rješavanjem ovog oblika diskriminacije jednog konstitutivnog naroda u trenutnom Izbornom zakonu, kojim se narušava natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti, dovelo bi nas do implementacije presuda Ustavnog suda BiH koje smo obvezni poštivati. Također, naša obveza i opredjeljenje je raditi na implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila i diskriminacija prema svakom pojedincu. Hrvatski narodni sabor BiH do sada je ponudio nekoliko prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH i sva naša predložena rješenja egzistiraju u demokratskoj praksi država članica EU.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje dosljedan politici pomirenja i uvažavanja tri konstitutivna naroda i svih drugih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Hrvatski narodni sabor BiH podsjeća na svoju bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije i apsolutno odbacuje zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija. Ovaj projekt je od iznimne važnosti za energetsku sigurnost Bosne i Hercegovine i izgradnju novih plinskih pravaca opskrbe u cilju jačanja gospodarskih potencijala onih prostora BiH koji su do sada bili povijesno zanemareni, kao i zbog smanjenja ovisnosti o istočnim dobavljačima. Podsjećamo na javno poznate protivzakonite djelatnosti, korupciju i kriminal pojedinih javnih energetskih kompanija iz Sarajeva i kršenje dogovorenih sporazuma tijekom proteklih godina koje su u pitanje doveli zakonitost, funkcionalnost, kontinuitet i sigurnost opskrbe energentima svih stanovnika. Potičemo sudbene vlasti da se pozabave tim pitanjima.

Hrvatski narodni sabor BiH ostaje posvećen izgradnji stabilne države tri jednakopravna konstitutivna naroda i svih drugih građana uz poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući Washingtonski sporazum i Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Na žalost, tijekom protekla tri desetljeća, svjedočili smo kršenju tih mirovnih sporazuma koji su degradirali politički položaj hrvatskog naroda u BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH će i dalje težiti pronalasku kompromisnih rješenja i sveobuhvatnim izmjenama izbornoga zakonodavstva. Podsjećamo kako su zajedničke domaće odluke donesene konsenzusom dosad uspijevale povećati povjerenje i unaprijediti opće društveno stanje u Bosni i Hercegovini. Naše političko djelovanje i dalje će se temeljiti na Zaključcima i drugim aktima Izvanrednog zasjedanja HNS-a iz ožujka 2022. godine u cilju zaštite Hrvata kao političkog naroda u Bosni i Hercegovini.

U povijesnim trenucima pred kojima se nalazi Bosna i Hercegovina, Hrvatski narodni sabor BiH poziva predstavnike svih razina vlasti, vjerujući u njihovu predanost konkretnim političkim koracima i reformama, da u ožujku budu naš najsnažniji motiv otvaranja pregovora s EU. Otvorena politička pitanja koja stoje pred nama zahtijevaju odgovornost političkih predstavnika i predstavljaju test na koji način želimo graditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, pripćeno je iz HNS-a BiH..

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 04:45