StoryEditor
Hrvatski narodni sabor

HNS: "Odluka Christiana Schmidta o financiranju izbora, govori nam da se poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine"

Piše desk  /  08.06.2022., 17:16h

Povodom jučerašnje odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o financiranju SIP-a, oglasio se i Hrvatski narodni sabor (HNS)

24 sata nakon što je Schmidtova odluka postala pravosnažna iz HNS-a su rekli da nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje Bonskih ovlasti, a posebno donesena odluka Christiana Schmidta o financiranju izbora, govori nam da se "poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine".

"BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država. Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH, kao službenog, legalnog i legitimnog tijela, za koju su glasali svi ministri u Vijeću ministara te usvojili nacrt budžeta, nejasnom intervecijom visokog predstavnika stavlja se van zakona, odnosno van snage, zbog pritisaka političkog Sarajeva. Hrvatski narodni sabor se od početka zalagao za proces koji će biti u skladu sa svim zakonski previđenim procedurama, što je naš jasno artikuliran stav utemeljen na vladavini zakona. Također, nije tačno da nema novca za izbore. Onog trenutka kada se usvoji budžet, cijeli iznos za izbore će biti pokriven", navode iz HNS-a.

Pozvali su OHR da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da "ubuduće donosi sve Odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna".

"Podsjećamo, Europska komisija je službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to, jedan je od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta. Hrvatski narodni sabor neće više podržavati alibi politiku u BiH. Jednako tako, iskreno se nadamo kako su ovo zadnje odluke donesene preko Ureda visokog predstavnika i Bonskih ovlasti. Inače, ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora", navode iz HNS-a.

Dodali su da se mora "prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU prespektivi".

"Hrvatski narodni sabor daje punu podršku zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi na inzistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojednicima, strankama, pa ni Uredu visokog predstavnika. Upozoravamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je tijelo uspostavljeno zakonom, te po tome zakonu mora funkcionirati i donositi odluke", navode iz HNS-a.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo je jučer odluku o financiranju Općih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:57