StoryEditor
reakcija

HNS BiH: Veleposlanik BiH u Vijeću sigurnosti zlorabio je govornicu u korist radikalne bošnjačke politike

Piše HINA  /  03.11.2022., 07:00h

Hrvatski narodni sabor BiH ocijenio je u srijedu navečer da je veleposlanik Sven Alkalaj grubo zlouporabio govornicu na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a za promociju radikalnih bošnjačkih politika, te za osudu visokog predstavnika i Republike Hrvatske.

Veleposlanik kojega je u stalno predstavništvo pri UN-u imenovao Željko Komšić je tijekom polugodišnje rasprave o stanju u BiH ocijenio kako je njemački političar na čelu međunarodne uprave Christian Schmidt s izmjenama izbornih propisa prevario građane i počinio kazneno djelo, produbio diskriminaciju manjina, te ih proveo u korist Hrvata.

Schmidtovu intervenciju su međutim poduprle administracije SAD-a i zapadnih zemalja, te predstavnik Republike Hrvatske u raspravi pred Vijećem sigurnosti.

“Sven Alkalaj je grubo zlouporabio ulogu veleposlanika BiH pri UN-u. Dobio je potporu isključivo najradikalnijih bošnjačkih predstavnika koji kontinuirano zagovaraju kršenje Daytonskoga sporazuma”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH.

Dodali su kako se radi o stavovima Željka Komšića kojega su dominantno Bošnjaci u četiri navrata birali za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te ministrice vanjskih poslova Bisere Turković koja dolazi iz vodeće bošnjačke stranke SDA.

Iz HNS-a su naveli kako je veleposlanik BiH pri UN-u iznio laži na račun Visokoga predstavnika i njegovoga ureda, hrvatskih političkih stranaka i Republike Hrvatske.

Ocijenili su da je Schmidt izbornim reformama popravio položaj manjina, te da njihovu poziciju u institucijama vlasti ugrožavaju bošnjačke stranke koje na mjesta predviđena za manjine, Židove, Rome i druge, postavljaju kandidate koji se tako lažno izjašnjavaju.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 10:24