StoryEditor
zaključci

HNS BiH: Ustav je jasno definirao konstitutivne narode kao temelj za legitimno predstavljanje

Piše desk  /  03.12.2021., 13:51h
U Mostaru je danas održana 27. redovita sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS-a). Glavna tema današnjeg zasjedanja bili su aktualni razgovori s domaćim i međunarodnim dužnosnicima o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Na sjednici HNS-a usvojeni su sljedeći zaključci o svim daljnjim aktivnostima, razgovorima i pregovorima: 

    1. Predsjedništvo HNS-a daje potporu pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom dr. Draganom Čovićem da nastave pregovore do kraja ove neizborne godine na načelima koja je utvrdio Hrvatski narodni sabor.

    2. Ustav Bosne i Hercegovine jasno je definirao BiH kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba kao i drugih koji u njoj žive, stoga nacionalna odrednica konstitutivnih naroda je ustavni temelj za legitimno političko predstavljanje sva tri konstitutivna naroda i ona mora ostati jasno definirana kroz institucije Predsjedništva BiH i Domova naroda (BiH i F BiH)

    3. HNS podsjeća na obvezu implementacije Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona potpisanog u Mostaru, 17. lipnja 2020. godine, čiji su jamci bili predstavnici međunarodne zajednice te im se zahvaljujemo na vođenju pregovora kako bi u cijelosti implementirali navedeni Sporazum.

Dnevnik.ba

16. siječanj 2022 20:55