StoryEditor
priopćenje

HNS BiH najoštrije osuđuje skrnavljenja katoličkih simbola u Uskoplju

Piše fena  /  13.07.2023., 08:32h

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH u četvrtak je najoštrije osudio najnoviji čin skrnavljenja katoličkih simbola Hrvata i ispisivanja grafita koji sadrže govor mržnje prema Hrvatima u Uskoplju.

Kako su naveli, Hrvatski narodni sabor BiH još jednom podsjeća domaću i međunarodnu javnost na sve učestaliju vjersku i nacionalnu netrpeljivost prema Hrvatima u BiH, pogotovo u Srednjoj Bosni.

"Glasna šutnja dijela javnosti kad su u pitanju zločini i napadi na Hrvate Srednje Bosne je dokaz da će hrvatski narod morati sam brinuti o svojoj sigurnosti. Ovakvi činovi su rezultat višegodišnje kampanje mržnje u dijelu javnosti prema Hrvatima u BiH. Rušenje hrvatskih i katoličkih spomenika, zastava i drugih identitetskih simbola neće iskorijeniti hrvatski konstitutivni narod niti će obeshrabriti hrvatske legitimne predstavnike u njihovom cilju postizanja potpune ravnopravnosti Hrvata kao autohtonog naroda u BiH", priopćili su iz HNS-a.

HNS BiH poziva nadležna tijela u BiH na poduzimanje svih nužnih mjera za sankcioniranje počinitelja zlodjela u Uskoplju i drugim mjestima.

"HNS BiH znat će adekvatno zaštiti hrvatski narod u BiH", poručili su u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:30