StoryEditor

HNP: Hrvatska federalna jedinica jedini garant nacionalne opstojnosti i održivosti BiH

Piše D  /  13.05.2021., 06:05h

1. Hrvatski nacionalni pomak je stranka hrvatskog naroda, a politička borba za puno ostvarenje svih nacionalnih, građanskih i pojedinačnih prava pripadnika hrvatskog naroda unutar nepromjenjivih granica BiH je dio našeg političkog programa.

2. Hrvatski nacionalni pomak smatra da je federalno uređenje države Bosne i Hercegovina, s istim pravima svih njezinih građana i sva tri konstitutivna naroda, najbolji put prema održivom razvoju države i njezinom uključenju u EU i NATO.

3. Hrvatski nacionalni pomak je svojim osnivanjem preuzeo i objavio obvezu političkim sredstvima se boriti za ostvarenje tih prava, te će suradnjom i uvažavanjem druga dva konstitutivna naroda i ravnopravnim partnerstvom s međunarodnom zajednicom djelovati na stabilizaciji i održivosti čitavog bosanskohercegovačkog društava.

4. Operativni plan ostvarenja će ovisiti o činjenicama koje u političkom životu nisu predvidive, a Hrvatski nacionalni pomak će učiniti sve da svojim djelovanjem bude nepokolebljivi borac za ostvarenje prava hrvatskog naroda na samostalno odlučivanje o vlastitoj sudbini i vlastitim predstavnicama unutar legalnog i legitimnog okvira.

5. Hrvatski nacionalni pomak smatra da je hrvatska federalna jedinica, o čijem obliku i postupnosti ostvarenja se ima raspravljati, jedini garant naše nacionalne opstojnosti i održivosti BiH. Način političke borbe za ostvarenje ovoga cilja smatramo suverenom odgovornošću hrvatskog naroda i svake hrvatske organizacije i stranke, a kolonijalistički ili unitaristički pokušaj ukidanja pripadajućih nam nacionalnih i ljudskih prava smatramo opasnim, neprihvatljivim i štetnim za BiH i čitavo područje jugozapadne Europe.

6. Hrvatski nacionalni pomak podupire zahtjev hrvatskih intelektualaca okupljenih oko “Tomislavgradske deklaracije” da je stvaranje hrvatske federalne jedinice – “entiteta” legitiman, legalan i neophodan, te isti za HNP ostaje obvezujućim političkim ciljem, stoji u priopćenju iz stranke.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:29