StoryEditor
kultura

HNK Mostar: Svibanj u znaku gostovanja i festivala

Piše fena  /  03.05.2023., 16:02h

Nakon uspješne mediteranske mini-turneje kojom je Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostar završio prethodni mjesec, i svibanj je u znaku gostovanja i festivala. Osim što će biti ugošćene četiri predstave iz Zagreba, Šibenika i Splita, predstave HNK Mostar gostovat će u Kreševu, Zenici, Novom Sadu i Beogradu.

Početak mjeseca, 3. svibnja, otvara besplatna izvedba kultne predstave „Ajmo na fuka“, koja uvijek ima svoju publiku. Kazalište Lectirum iz Zagreba gostuje s predstavom „Hotel Nostalgija“ u petak, 5. svibnja. Riječ je o romantičnoj komediji o ljubavi, sjeti i zabludi u tri čina, tri različite priče koje pričaju glumci smješteni u istome hotelu, a režiju potpisuje Nina Kleflin. U predstavi igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura. Za ovu predstavu sve su ulaznice rasprodane.

 HNK Šibenik gostuje s dvije predstave 9. svibnja. U 12 sati bit će odigrana predstava za djecu „Medengaj“, a u 20 sati igrat će „Halatafl“.

Medengaj je „ljetna priča“ o životu junakinja i njihovih prijatelja, koja nas kroz nove zgode upoznaju sa životom u šumici tijekom vrućih ljetnih dana. Djeca gledatelji saznat će kako su odnosi svih vrsta koje u šumici žive, jedan neraskidiv „lanac“ suživota, čijim bi „kidanjem’“ bio poremećen i sav preostali život na planetu Zemlji.

Predstavu „Halatafl“ režirali su te igraju Darko Milas i Boris Svrtan. U predstavi se glasovima pojavljuju Jakov Bilić, Franka Klarić, Petra Svrtan, Kim Končar, Ines Bojanić i Rajko Minković.

Inače, halatafl je naziv stare vikinške igre koja je kod nas poznata kao igra „vukovi i ovce“ čije je glavno pravilo – ako vuk propusti pojesti ovcu – vuk gubi. To je u ovoj duo drami metafora života dvaju karaktera, direktora i ratnika, koje je sudbina spojila višestrukim nitima.

Nadalje, „Ženski razgovori ±1“ gostuju u Kreševu 11. svibnja, dok predstava „Roko i Cicibela“ Kazališne družine Ritam igre iz Splita gostuje u HNK Mostar 15. svibnja.

Radi se o veseloj razigranoj melodrami namijenjenoj publici svih generacija. „Roko i Cicibela“ tipična je predstava mediteranskog melosa koju možemo nazvati ljubavnom melodramom s elementima pučke komedije. Ova gorko-slatko-kisela bajkovita melodrama izašla je iz pera legendarnog splitskog humorista Miljenka Smoje kojem upravo 2023. godine obilježavamo 100 godišnjicu rođenja.

U srijedu, 17. svibnja i u četvrtak, 18. svibnja, na rasporedu je „Noć s Aleksom“, predstava koja još od premijere oduševljava publiku svojim eklektičnim konceptom. „Noć s Aleksom“ sudjelovat će 27. svibnja na najznačajnijem regionalnom festivalu Sterijino pozorje u Novom Sadu, a dan nakon, 28. svibnja, gostovat će u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Zid“ igra 20. svibnja, a dva dana nakon sudjeluje na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“. Na Festivalu bh. drame u Zenici predstava gostuje 24. svibnja.

Predstava „Zid“ 20. svibnja i gostujuće predstave bit će odigrane u okviru 25. Mostarskog proljeća 2023./XXV. Dani Matice hrvatske Mostar.

Sve predstave počinju u 20 sati, ako nije naznačeno drukčije.

18. travanj 2024 23:24