StoryEditor
o viteškoj djeci

HNK Mostar otvara vrata publici na probu predstave ‘Kroz proces 10-6-93‘

Piše Desk  /  19.11.2021., 13:27h
Hrvatsko narodno kazalište Mostar otvorit će svoja vrata publici tijekom probe predstave ‘Kroz proces 10-6-93‘ koja će se odigrati na ‘Noć teatra 2021.‘ u subotu, 20. studenoga, u 20 sati.

Probe su rijetko otvorene za javnost zbog čega mnogi ljubitelji kazališta ne znaju kako se stvara ono što gledaju na kazališnim daskama, kazali su iz HNK.

- Kazališni proces stavljamo pod povećalo i puštamo publiku u njega. A publika, ako želi, može nam dati povratnu informaciju o tome što radimo – poručila je autorica i redateljica predstave Marina Petković Liker, dodavši kako je ovo idealna prilika za „otvaranje prostora zajedništva kazališnog stvaranja i kazališnog sudjelovanja“.

Riječ je o predstavi u kojoj se dokumentira jedno vrijeme koje nikada ne završava. Paradigmatski se referirajući na događaj iz ratne prošlosti, kada je osmero djece na dječjem igralištu poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH u Vitezu 10. lipnja 1993. godine, predstava 'Kroz proces 10-6-93' progovara o svim žrtvama rata u Središnjoj Bosni, osobito onim hrvatskim koje su se prešućivale, negirale i umanjivale. Predstava govori o životu danas, ima li ga, kakav je i može li se, nakon takve boli, pronaći snaga za sutra.

- Ova predstava mnogostruko je kompleksna, stoga otvaranjem probe želimo omogućiti širi pogled na temu kojom se bavimo te čuti mnogoglasje misli i osjećaja, uvažavajući sve ono što svi akteri predstave, a to je i publika, osjećaju, misle, doživljavaju – dodala je redateljica.

Marina Petković Liker poznata je mostarskoj publici po predstavi 'Gnijezdo' postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je, među ostalim, nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu 'Dani Jurislava Korenića' Kamernog teatra 55 i Banjoj Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

Iz HNK su poručili kako svi koji su gledali 'Gnijezdo' znaju kako je kazalište koje stvara ova autorica i redateljica drukčije od onog klasičnog, u kojem glumci igraju po unaprijed poznatom scenariju.

- Kazalište koje me zanima i kojim se bavim, publiku osjeća kao važnog sustvaratelja predstave. Svaka misao koja se javi u gledatelju tijekom prisustva na predstavi sastavni je dio izvedbe. Ta misao ne mora biti materijalizirana, izgovorena, ali takva, 'osjećana', materijal je s kojim glumci u ovoj predstavi rade - istaknula je Petković Liker.

Premijera predstave bit će izvedena 27. studenoga, a četiri pretpremijerne izvedbe odigrane su u srpnju ove godine.

Po autoričinim riječima, na izvedbi za 'Noć teatra' želi se osjetiti prostor dijeljenja i komunikacije, a nijedan gledatelj neće biti izazvan ili provociran na sudjelovanje.

- Pozivam publiku da dođe, diše i suosjeća. Za autorski tim ove predstave sudjelovanje znači prijateljsko prisustvo i empatijski rizik u stvaranju suosjećajne zajednice. Ništa posebno neobično. Život - kaže autorica.  

Pored glumaca i glumica HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Mire Barnjaka, Nikoline Marić, Ivana Skoke i Ive Krešića, u predstavi igraju i Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Ulazak je slobodan uz prethodnu rezervaciju mjesta na broj 063/019 019 ili preko Facebook stranice, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:54