StoryEditor
"ja od jutra nisam stao"

HNK Mostar obilježava 27. obljetnicu besplatnom predstavom

Piše desk  /  22.09.2021., 13:52h
Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u srijedu, 22. rujna, s početkom u 20 sati, obilježava svoju 27. obljetnicu osnutka besplatnom izvedbom predstave “Ja od jutra nisam stao”.

Ova kazališna kuća utemeljena je 22. rujna 1994. godine, kao prvo profesionalno kazalište hrvatskog naroda u BiH. Utemeljitelj HNK Mostar bila je Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosna. Trenutno osnivačka prava nad HNK Mostar u jednakim omjerima imaju Hercegovačko-neretvanska županija i Grad Mostar.

Ovom prigodom, uz čestitke obljetnice svim djelatnicima, prijateljima i publici, ravnatelj Ivan Vukoja osvrnuo se na planove u novoj kazališnoj sezoni koja je upravo započela:

"U prvom dijelu sezone dovršit ćemo rad na predstavi "Kroz proces 13-6-93" i započeti novu koprodukcijsku predstavu "Anđeo uništenja" austrijske nobelovke Elfride Jelinek, a koju režira austrijska redateljica Sabine Mitterecker. Predstavu radimo u koprodukciji sa SARTR-om iz Sarajeva. Moguća je i koprodukcija s HNK Šibenik na jednom Brešanovom tekstu. U drugom dijelu sezone inscenirat ćemo prvonagrađeni dramski tekst "Zid" Ružice Aščić kojeg će režirati prvonagrađeni redatelj na našem natječaju za mlade

redatelje. Dogovaramo suradnju s Markom Tomašom i Ivicom Buljanom o jednoj mostarskoj temi, a do kraja sezone postavit ćemo i jedan produkcijski srednje zahtjevan komad", kazao je Vukoja.

HNK Mostar uspješno je započeo ovu, 27. po redu, kazališnu sezonu, a o tome najbolje svjedoče i tri nagrade na 40. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu koje je osvojila predstava "Isus, Sin Čovječji": Gabrijelu Prusini za najbolju glazbu, Mirjani Zagorec za najbolju kostimografiju i Draženu Pavloviću za najboljeg mladog glumca.

Predstava "Jao od jutra nisam stao", kojom će HNK Mostar počastiti svoju vjernu publiku, zanimljiv je dramski eksperiment. Autorica Una Vizek u svome je dramskom tekstu zamijenila uloge muškaraca i žena, pa su u njezinom svijetu dominantne žene, one drže vodeće pozicije i imaju bolje plaće, lakše se školuju i lakše zapošljavaju. Dotle muškarci ćube kući na porodiljnim, kuhaju, čiste i čuvaju djecu. Predstavu je režirao Dražen Krešić, a u njoj igraju: Jelena Kordić Kuret, Mario Knezović, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Ivan Skoko.

Broj mjesta je ograničen, a potrebna je prethodna rezervacija ulaznica na broj 063/019 019, ili preko Facebook stranice HNK Mostar.

Dnevnik.ba

28. siječanj 2022 18:11