StoryEditor
za akademsku 2021./22.

HKD Napredak u Mostaru potpisao ugovore sa stipendistima

Piše fena  /  20.03.2022., 17:05h
Hrvatsko kulturno društvo Napredak, u suradnji s Glavnom podružnicom u Mostaru, upriličilo je svečanost potpisivanja ugovora s dobitnicima stipendija i potpora, dodiplomskih i poslijediplomskih studija koji su dobili stipendije i potpore iz Fonda za stipendiranje i sveučilište "Ivo Andrić – Vladimir Prelog" za akademsku 2021./22. godinu.

Svečanost je održana u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, nakon potpisivanja ugovora u Sarajevu i Zagrebu, priopćeno je u nedjelju iz HKD Napredak.

Ukupno su u Mostaru stipendirana 24 studenta, a svečanosti su nazočili dopredsjednici HDK Napredak Miroslav Landeka i Josip Križanović te Frano Leovac, predsjednik sekcije Mladih HKD Napredak.

U svojim obraćanjima predstavnici Središnje uprave HKD Napredak istaknuli su kako je stipendiranje mladih jedna od temeljnih odrednica djelovanja Napretka od njegovog osnutka do danas te kako dobiti Napretkovu stipendiju predstavlja i određenu vrstu privilegije ali i obveze jer mladi su dužni tijekom studiranja biti i aktivni članovi Društva.

Ističu kako je Središnja uprava od obnove 1990. godine do danas dodijelila više od tri tisuće stipendija i potpora, dok je kroz podružnice dodijelila njih više od tisuću.

Stipendija za studente prve godine studija ove godine iznosi 1.000 maraka za godinu dana. Za studente viših godina studija iznosi 2.000 maraka, dok za poslijediplomske studije stipendija iznosi 3.000 maraka za godinu dana.

Stipendija iz Podfonda Irene Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili za studente koji se nalaze u posebno teškoj socijalnoj situaciji iznosi 2.000 maraka za godinu dana.

Dalje se ističe kako Napretkovu misiju stipendiranja podržava i obitelj prof. Vida Puljića koja je i u akademskoj 2021./22. godini značajnom donacijom novčanih sredstava omogućila školovanje šest studenata koji će biti propraćeni od prvog do posljednjeg semestra svoga školovanja u trajanju od pet godina.

"Nije ovo prva donacija obitelji koja vjerno i čvrsto stoji uz Hrvatsko kulturno društvo Napredak, na taj način izražavajući zahvalnost za pomoć i stipendiranje koje je Napredak još davne 1928. godine pružio njihovom ocu i djedu, uvaženom prof. Vidu Puljiću", navode iz HKD Napredak.

Njegova djeca i unuci osnovali su Obiteljsku donaciju "Vid Puljić" koja je sastavni dio Napretkovog fonda za stipendiranje Ivo Andrić–Vladimir Prelog, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 08:23