Article_Top_970x250

Hitan sastanak Ćovića i Izetbegovića s Palmerom i diplomatima: "Građanima Mostara se predugo uskraćuje pravo glasa!"

izbori u mostaru

Hitan sastanak Ćovića i Izetbegovića s Palmerom i diplomatima: "Građanima Mostara se predugo uskraćuje pravo glasa!"

pro 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Veleposlanstvo SAD-a

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer, američki aveleposlanik Eric Nelson, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE u BiH, veleposlanica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Veleposlanstva Velike Britanije Ruth Wiseman sastali su se danas s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, i Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, i razgovarali o hitnoj potrebi održavanja izbora u Mostaru.

Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasovati na Općinskim izborima 2020. godine, priopćeno je iz Američkog veleposlanstva.

Europski sud za ljudska prava (ECtHR), u svojoj presudi o izborima u Mostaru, jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja. Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, HDZ BiH i SDA, imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u svibnju 2020. godine.

Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnoj razini, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasuju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad, priopćeno je.

Dnevnik.ba