29.03.2015., Zagreb - Zgrada Hrvatske izvjestajne novinske agencije na Trgu Marka Marulica. ”nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELLDAVOR PUKLAVEC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
Demanti

HINA prešutjela najvažniju činjenicu da je HDZ / HNS BiH predložio potporu rezolucijama UN-a i EP o osudi agresije na Ukrajinu

Piše desk  /  04.03.2022., 19:29h
Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) objavila je danas informaciju naslova: Parlament BiH zbog opstrukcije srpskih zastupnika bez zaključaka o Ukrajini. Uz ostalo objavljena je manipulativna, zlonamjerna i iznimno štetna rečenica: „Zastupnici HDZ-a BiH bili su uglavnom suzdržani kada se glasalo o predloženim zaključcima“.

Pri tome je Vaš dopisnik očito namjerno, jer se ne radi prvi put o takvome tendencijoznom odnosu, posve zanemario i prešutio prenijeti glavnu i najvažniju činjenicu s današnjeg zasjedanja – a to je da je klub HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH predložio da zastupnici usvoje zaključak kojim se prihvaćaju dviju rezolucija Opće skupštine UN-a i Europskog parlamenta te BiH jasno određuje prema agresiji u Ukrajini.

Zaključak Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH kojega je predložila supredsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto glasila je:

„Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 1. ožujka 2022. o ruskoj agresiji na Ukrajinu (2022/2564(RSP)), i Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda o Ukrajini te daje punu podršku institucijama Europske unije u njihovim aktivnostima odgovora na invaziju Ruske Federacije prema Ukrajini.“

Na kraju je taj zaključak usvojen i daje najveću snagu današnjem pokušaju Zastupničkog doma Parlamenta BiH da se odredi prema agresiji na Ukrajinu. Umjesto da se takav stav hrvatskih stranaka istakne kao glavna stvar u vašoj vijesti, posve je ignoriran te je navedeno da je 'HDZ BiH glasovao uglavnom protiv zaključaka' čime se još jednom zlonamjerno, i to ne prvi put, Hrvati u BiH i njihove političke stranke nastoje posve lažno i gebelsovski etiketirati kao proruski orijentirani.

Napominjemo, iako je i ovaj zaključak usvojen jednoglasno zaključak nije dobio potrebnu potporu jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, budući da srpski zastupnici iz tog entiteta nisu došli na sjednicu.

Također, nakon što je prošao ovaj zaključak kod nazočnih zastupnika, zastupnici HDZ-a BiH i HNS-a su bili suzdržani kod drugih prijedloga, jer su se ponavljali jer su se ponavljali i nisu bili primjereni trenutku i uglavnom su bili neprovodivi.

Zastupnici Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH jasno su kazali da osuđuju svaku ugrozu mira, suosjećanje sa žrtvama i izrazili otvorenost za svaki vid pomoći. Također, istaknuto je na sjednici, od strane kluba, da Bosna i Hercegovina kao zemlja koja teži članstvu u Europskoj uniji i NATO savezu, treba biti jasna i jedinstvena u stavu da kroz zaključke Zastupničkog doma PS BiH podržavaju Rezoluciju Europskog parlamenta i Ujedinjenih naroda dajući punu potporu institucijama EU u njihovim aktivnostima odgovora na rusku invaziju prema Ukrajini.

Ključ za očuvanje mira i stabilnosti upravo leži u dijalogu, smirivanju napetosti i agresivne retorike, sve ostalo samo može biti kontraproduktivno, istaknuto je iz Kluba HDZ-a BiH - HNS BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:57