StoryEditor
u Novosibirskoj oblasti

Herojski čin kapetana iz Rusije: Spustili putnički avion u polje kukuruza bez ijedne žrtve

Piše desk  /  12.09.2023., 11:21h

Avion Airbus A320 ruske aviokompanije Uralskiye avialinie danas je prinudno sletio u polje u Novosibirskoj oblasti. Prema preliminarnim podacima, niko nije ozlijeđen.

Prema Ministarstvu za vanredna stanja u avionu je bilo 167 ljudi, šest članova posade i 161 putnik, uključujući 23 djece.

"Avion je sletio u polje u okrugu Ubin, niko nije ozlijeđen", priopćili su iz Ministarstvo za izvanredne situacije. Jedan od putnika zatražio je liječničku pomoć zbog visokog krvnog tlaka.

"Prema preliminarnim podacima prinudno slijetanje prošlo je bez žrtava, putnici su evakuirani, nije bilo požara", rekao je guverner regije Novosibirsk Andrej Travnikov.

Na snimci s mjesta slijetanja vidi se tobogan na napuhavanje kojim se u sličnim okolnostima napušta avion.

Avion je letio iz Sočija za Omsk u Sibiru, gdje piloti nisu mogli sletjeti zbog kvara, pa su zatražili slijetanje u Novosibirsk, koji je 600 kilometara istočnije. Na kraju je posada spustila avion na polje oko 200 kilometara od Novosibirska.

Incident je u fazi istrage. Guverner regije Omsk Vitaly Khotsenko rekao je za TASS da je preliminarni uzrok hidraulički kvar. No, u medijima se pojavila i verzija o kvaru jednog od motora. Avion je sletio u polje u 9:44 po lokalnom vremenu (04:44 po našem).

Državna agencija RIA Novosti opisala je prinudno slijetanje bez štete po putnike kao "čudo". Guverner Chocenko rekao je za TASS da će predložiti pilote za državnu nagradu.

"To je herojska posada. To što su uspjeli sletjeti na polje i svi su živi i zdravi, prema preliminarnim informacijama, čini posadu herojima. Svakako ćemo ih predložiti za našu nagradu", izjavio je Chocenko.

Kapetan Sergej Belov i kopilot Eduard Semjonov spustili su avion u polje kukuruza, a uspjeli su izvući stajni trap i sletjeti dok je u hidraulici još bio pritisak, piše portal Dzen.ru koji je objavio i slike s mjesta događaja.

"Bilo je zastrašujuće. Još sam u šoku", kazao je jedan od putnika koji je ujedno pohvalio profesionalnost i vještinu posade te urednu evakuaciju iz avionima. Prema medijskim izvješćima, putnicima se treba isplatiti odšteta u iznosu od 100.000 rubalja (manje od 2.000 KM).

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:37