StoryEditor

Hercegovina tuguje: “Ode nam naš Grigorije”

Piše D  /  13.05.2018., 11:05h

Vladika je poručio da mu “pola srca ostaje u Hercegovini i da će se vratiti jednog dana”, piše Večernji list BiH.

Novi put, služba i žrtva

U prepunim Mrkonjićima, rodnom selu svetog Vasilija, u svojoj propovijedi, koju su u suzama slušali i mladi i stari, vladika je simbolično opisao zašto je na Saboru ponudio otići u eparhiju u Njemačkoj i napustiti Hercegovinu koju voli, piše Blic.

- Čovjek se rijetko kad odmara i hladuje pod drvetom koje je sam zasadio. Takva je, valjda, pravda! Molim vas najponiznije i svim srcem da se molite i za mene svetom Vasiliju, da ostane uz mene i na mom novom putu i u mojoj novoj službi i žrtvi - rekao je vladika. On se pomolio i svetom Vasiliju, za koga kaže kako ga je svojim životom naučio da se ne boji zmija i škorpiona, da bude uz njega u tuđini:

- Sveti prethodniče, sad idem u hladnu tuđinu jer vjerujem da s tvojim blagoslovom mogu pomoći našem razasutom narodu, da mu mogu pokazati kako je naš Bog Krist svuda te da si ti s nama ma gdje mi bili!

Selo s 11 stanovnika

Episkop Grigorije pozvao je Hercegovce da poštuju novog vladiku Dimitrija, koga je Sabor na njegov prijedlog izabrao za nasljednika.

- Budite mu vi, kršćani, prijatelji i suputnici! Budite mu ono na što ste pozvani, narod svetog Save i svetog Vasilija, narod Božji! - kazao je vladika. Selo Mrkonjići, koje ima svega 11 stanovnika i dvadesetak kamenih kuća smještenih u vrletima Popova polja nadomak Trebinja, bilo je ispunjeno narodom, vjernicima, hodočasnicima i djelovalo kao dio hercegovačke “svete zemlje”. Gdje god da se okrenete, čula se ista rečenica izgovorena sa sjetom: “Ode nam naš Grigorije”.

Doček u Njemačkoj

Kako pišu “Frankfurtske vesti”, novine srpske zajednice u Njemačkoj, tamošnji Srbi i svećenstvo dočekuju vladiku Grigorija s nadom i vjerom da će uspjeti urediti ovu eparhiju, kao što je to učinio s Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom. Otac Simon Turkić, starješina crkve Uznesenja Gospodnjeg u Frankfurtu, kaže da je većina svećenika i vjernika u Njemačkoj dočekala s oduševljenjem informaciju da vladika Grigorije prelazi na novu dužnost upravo u njihovu eparhiju. - To je najbolje rješenje za našu eparhiju. Već su nam se javili vjernici i oduševljeni su jer znaju što je vladika Grigorije uradio u eparhiji kojom je do sada upravljao. Naravno da ima podršku i nas svećenika. U njemu je zapadnjačka praksa, a istočnjačka duhovnost. Prema mom mišljenju, to su osobine koje ga čine idealnim episkopom za ovu eparhiju - rekao je otac Turkić. Vladika Grigorije Eparhiju frankfurtsku i sve Njemačke preuzet će od administratora i privremenog upravitelja vladike Andreja.

Dnevnik.ba

11. travanj 2024 19:56