StoryEditor
rekordan urod

Hercegovina spremna za berbu i preradu maslina: Čak sedam uljara bit će u pogonu

Piše desk  /  08.10.2022., 07:16h

Kad je o maslinama riječ, mislim kako će ova godina biti jako dobra jer masline ne samo da dobro nose nego su plodovi zdravi - dodao je Ramljak

Pred Hercegovinom je rekordna berba maslina. Vidljivo je to i vizualno. Uz prometnice se pod teretom uroda vide savijene grane.

Tlo, podneblje ili...

- Masline dobro nose, posebice bih naglasio istarske sorte koje se barem na primjeru mojih maslinika pokazuju najboljima. Nisu to samo istarska bjelica i buža nego i manje poznate istarske autohtone sorte kao što su karbonaca, rošinjola i druge. Je li u pitanju sastav tla, podneblje ili nešto treće, tek istarske sorte redovito rađaju, imaju kvalitetu i pikantnost - ističe Slavko Ramljak, vlasnik uljare OPG "Ramljak" iz Čapljine, prenosi Večernji.ba.

- Prerada u našoj uljari počinje ovoga vikenda. Kako to i priliči, ja ću prvo brati svoje masline i isprobati postrojenja. Kada vidim je li sve u redu, počinje prijam od drugih maslinara i prerada. Kad je o maslinama riječ, mislim kako će ova godina biti jako dobra jer masline ne samo da dobro nose nego su plodovi zdravi - dodao je Ramljak.

Bez obzira na ogromne štete od požara, s optimizmom u kampanju prerade ulaze i neumski maslinari. Razlog je nova uljara koja će za koji dan biti puštena u pogon. To tamošnjim maslinarima mnogo znači jer, nakon zatvaranja granice s Republikom Hrvatskom, u čija su obližnja mjesta doskora na preradu pripremali masline, neće morati plodove na preradu, kao obično, voziti u Čapljinu ili Stolac. To ima višestruko značenje, ne samo zbog troškova prijevoza nego i zbog kvalitete ulja. Masline je preporučljivo preraditi čim prije nakon berbe kako bi se dobilo vrhunsko ekstra djevičansko ulje.

Stabilne cijene

Treba istaknuti kako Hercegovina spremna ulazi u ovogodišnju kampanju berbe i prerade maslina. Čak sedam uljara bit će u pogonu. Uz novu uljaru u Neumu, s radom, uz ranije postojeću malu, počinje i nova uljara u Stocu. Tu su i dvije uljare na području Ljubuškog, a po jedna na području Mostara - Jasenica te Čapljine. Najava o rekordnom urodu maslina u Hercegovini svakako će oraspoložiti i sve brojnije potrošače jer to, nakon prošlogodišnjeg poskupljenja, podrazumijeva stabilne cijene. Uglavnom, rekordi su pred vratima, odnosno uljarama. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:25