Article_Top_970x250

Hercegovina proglašena četvrtom najboljom turističkom destinacijom u Europi

istra na desetom mjestu

Hercegovina proglašena četvrtom najboljom turističkom destinacijom u Europi

svibnja 22, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Lonely Planet jedan je od najpopularnijih turističkih portala i izdavača turističkih vodiča na svijetu.

Omiljeno je štivo kojem vjeruju brojni turisti na svojim putovanjima, a već sedmu godinu zaredom sastavlja referentni popis "Best in Europe" koji sadrži deset prioritetnih destinacija u Europi koje bi upravo sada trebale biti na radaru svjetskih putnika.

U odabranom i elitnom društvu destinacija našla se i Hercegovina i to na visokom četvrtom mjestu. 

Najbolja destinacija u Europi za ovu godinu nalazi se u Slovačkoj – riječ je o planinskom lancu Visoke Tatre, koji je i najviši dio Karpata.

Na drugom mjestu najboljih destinacija u Europi našao se glavni grad Španjolske Madrid, a posebno se ističe bogat noćni život. 

The Arctic Coast Way, odnosno nova turistička tura na sjeveru Islanda, koja obuhvaća 900 kilometara puta, obilazak 21 sela, prijevoz brodom do četiri okolna otoka, našla se na trećem mjestu. 

Četvrtom najboljom destinacijom u Europi proglašena je Hercegovina. Lonley Planet opisuje Hercegovinu kao povijesnu regiju na koju je geografski naslonjen drugi dio države - Bosna. 

- Svakako, tu je i neizostavni Stari most u Mostaru koji je među prvim stvarima koje čovjeku padnu na pamet kada se spomene Hercegovina, piše ugledni magazin.

Lonely Planet podsjeća i na veliki broj turista koji svakog ljeta pohrle ka Hercegovini u nadi da će svojim fotografskim uređajima ovjekovječiti upečatljive stećke.

Prestižni magazin kao jednu od atrakcija izdvaja i biciklističku turu od Mostara do Dubrovnika starom željezničkom trasom iz Austrougarskog perioda kojom je vozio popularni voz Ćiro, te ukazuje da se na ovoj ruti mogu vidjeti neke od najznačajnijih znamenitosti regije.  

"Lutajte ulicama srednjovjekovnog Počitelja, istražite Vjetrenicu, popnite se do planinskog sela Lukomir i krenite na izlet biciklističkom stazom Ćiro - vidjet ćete sjajne pejzaže i prirodu", navodi Lonely Planet.

Na petom mjestu je Bari, šestom Shetlandsko otočje, sedmi je Lyon, osmi Lihtenštajn, deveti Vevey, te na desetom mjestu hrvatska Istra.

Dnevnik.ba