StoryEditor
nagrađivani u new yorku

Hercegovina je nova maslinarska zvijezda Mediterana, a poljoprivrednici se rekordnom berbom hvale i po američkim medijima: ‘Imamo sve što maslina voli‘

Piše desk  /  19.11.2022., 15:03h

Ove sezone su proizveli 280.000 litara maslinovog ulja

Specijalizirani američki maslinarski časopis Olive Oil Times već je početkom godine pisao o Hercegovini kao o novoj maslinarskoj zvijezdi na europskom Mediteranu, a sada donosi i novi tekst o rekordnoj berbi u Hercegovini. Ove sezone su proizveli 280.000 litara maslinovog ulja, a dogodine to planiraju utrostručiti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izjavu im je dao i Mirko Škegro (72), uspješni hercegovački vinar i maslinar. On je dosad zasadio 600 maslina od kojih je pedesetak u punom rodu. Imao je 250 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

- Masline sam brao kad je na stablima jedna trećina ploda bila zelene boje, druga trećina prošarana, a treća crne boje - kazao je za Olive Oil Times.

Njegovo ekstra djevičansko maslinovo ulje "Krš" već je osvojilo nagradu u New Yorku na NYIOOC, na najvećem i najprestižnijem ocjenjivanju maslinovih ulja na svijetu.

-  U New Yorku su moja ulja nagrađivana pet puta zaredom, a nadam se da će i šesti put - kaže Mirko.

Plantaže obitelji Škegro nalaze se u zapadnoj Hercegovini u brdima iznad grada Ljubuškog u mjestu Radišići  na 132 do 312 metara nadmorske visine i samo 28, 6 milja od obale Jadranskog mora. Tu je bioraznolikost, mnoštvo endemskih vrsta. Miješa se mediteranska i kontinentalna klima, dani su vrući, a noći hladne, što odgovara i lozi i maslinama.

- Imamo vodu, brda, obilje sunca i strujanje vjetrova, što maslina voli, kazao je Dragan Mikulić, vlasnik najvećag maslinika i uljare u Hercegovini. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:20