StoryEditor
IME STARO 7 STOLJEĆA

Hercegovačka općina mijenja ime? ‘Ta inicijativa postoji od devedesetih godina‘

Piše desk  /  25.05.2022., 12:07h

Inicijativa za promjenu imena Čitluku pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, ali nikad nije realizirana, iako mještani tog podneblja u žargonu Čitluk zovu Brotnjom već dugo vremena.

Općina Čitluk je smještena u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, a osnovana je 1955. godine sa sjedištem u Čitluku. Dan Općine ustanovljen poslije prvih demokratskih izbora i slavi se 24. svibnja kada se prvi put spominjanje ime Brotnjo.

Da bi se Čitluku uskoro moglo i službeno vratiti ime staro sedam stoljeća i da se poduzimaju određene aktivnosti za preimenovanje Čitluka u Brotnjo potvrdio je i načelnik te hercegovačke općine Marin Radišić u razgovoru za Večernji list.

Večernji list: Što je s inicijativom da se naziv općine Čitluk promijeni u Brotnjo?

- Ta inicijativa pojavljivala se više puta od devedesetih godina prošlog stoljeća pa do danas, ali dosad nije realizirana. Utvrdili smo proceduru koju je potrebno uraditi i vjerujem kako ćemo uskoro u to i krenuti.Ta inicijativa pojavljivala se više puta od devedesetih godina

Večernji list: U posljednje vrijeme svjedoci smo kako BiH dobiva sve više gradova. Što Općina Čitluk treba ispuniti kako bi bila proglašena gradom?

- Dvadesetak općina u FBiH proglašeno je gradom. Zakonom je predviđeno koje uvjete za to treba ispuniti. Među njima je i broj stanovnika, no vidjeli smo kako su moguće iznimke. Iako sada, osim naziva, nema neke razlike između grada i općine kontaktirali smo Ministarstvo pravosuđa FBiH po pitanju procedure pripreme Zakona o proglašenju općine gradom.

Večernji list: Godinama se upozoravalo na nepravedan zakon kada je riječ o novcu od boravišnih/turističkih pristojbi koji (ne) ide lokalnim zajednicama. Što je s Turističkom zajednicom općine Čitluk?

- Prema tom zakonu od boravišne pristojbe ništa se nije vraćalo u mjesto gdje je prikupljena. Skupština HNŽ-a konačno je usvojila Zakon o turističkim zajednicama i unaprjeđenju turizma u HNŽ-u. Općinsko vijeće Čitluk u lipnju 2018. donijelo je odluku o osnivanju Turističke zajednice općine Čitluk. No iz razloga neriješenog financiranja, ona nije zaživjela. U skladu s izmjenama ovog zakona, obnovit ćemo njezin rad.

Večernji list: U jeku rata u Ukrajini stigle su i izbjeglice.

- Veći broj njih ranije su bili hodočasnici u Međugorju i stigli su na poziv vlasnika pansiona. Najveći broj evidentiranih u jednom trenutku bio je 244. Općina im pomaže preko Crvenog križa Čitluk. Trenutačno je u Međugorju 96 izbjeglica iz Ukrajine, od kojih 50 djece.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:39