StoryEditor
predsjednik vlade HNŽ-a

Herceg s predstavnicima Svjetske banke o Projektu unapređenja kvalitete zraka

Piše desk  /  21.04.2022., 14:43h
Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije primio je danas tim Ureda Svjetske banke u BiH kojega je predvodio Rome Chavapricha, voditelj tima.

Na sastanku je prezentiran novi projekt Svjetske banke pod nazivom ''Projekt unapređenja kvalitete zraka u Bosni i Hercegovini'', koji ima za cilj unaprjeđenje upravljanja kvalitetom zraka, te smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja u stambenom sektoru i prometa. Implementator projekta, koji će trajati od 2023. do 2028. godine bit će Federalno ministarstvo okoliša i turizma uz aktivno sudjelovanje županija.

''Zagađenost zraka predstavlja jedan od ključnih izazova razvitka Bosne i Hercegovine zbog negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje, dobrobit građana i gospodarstvo. Izvješće Svjetske banke o upravljanju kvalitetom zraka u BiH ističe kako loša kvaliteta zraka odnosi ljudske živote, negativno utječe na ekonomiju i doprinosi gubitku ljudskog kapitala budući da utječe na odluku nekih obitelji da se isele. Kvaliteta zraka je multisektorski, dugoročni izazov u BiH koji će zahtijevati usklađene aktivnosti raznih aktera na različitim razinama vlasti tijekom više godina'', kazao je gosp. Chavapricha.

Herceg je izrazio zainteresiranost za sudjelovanjem u projektu, poglavito jer su predložene aktivnosti u skladu sa Strategijom razvitka HNŽ za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

''Jedan od najvažnijih projekata Vlade u koji smo se uključili od početka jest Projekt energetske učinkovitosti koji je po vrlo povoljnim uvjetima kreditirala upravo Svjetska banka. Uz proračunska i donatorska sredstva obnovili smo brojne javne objekte u oblasti zdravstva, obrazovanja, pravosuđa i unutarnjih poslova. Tim Projektom na najbrži, najučinkovitiji i najisplativiji način, Vlada je, uz zaštitu okoliša, zgrade javnih institucija učinila funkcionalnijim i ugodnijim mjestima za boravak i rad. Držim kako ćemo realiziranjem aktivnosti iz ovoga projekta o kojemu smo danas razgovarali napraviti još snažniji iskorak u zaštiti okoliša i naše životne sredine'', zaključio je Herceg.

Zaključeno je kako će ključne aktivnosti Projekta biti prezentirane na jednoj od sljedećih sjednica Vlade što će biti podloga za konačnu odluku Vlade o mogućem sudjelovanju u Projektu.

Uz predsjednika Hercega i voditelja Chavaprichu, na sastanku su bili nazočni Marko Arapović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Veselko Luburić, savjetnik predsjednika, Manuel Jose Millan Sanchez, zamjenik voditelja i članovi tima Mustafa Čopelj i Claudio Protano, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:03