StoryEditor

Herceg: Povećanje broja novozaraženih rezultat nepoštivanja mjera

Piše D  /  01.09.2020., 02:09h

Herceg smatra kako ova situacija, koja je dosta složena ali je pod nazorom, zahtijeva od svih institucija da poduzimaju propisane mjere i pristupe kažnjavanju onih koji ih ne poštuju.

Govoreći o obrazovanju, premijer je naveo kako su sve odluke i mjere o početku školske godine donijeli u suradnji sa svim dionicima obrazovnog procesa, kao i Zavodom za javno zdravstvo i Kriznim stožerom.

  Po njegovim riječima, ovakav početak školske godine, reduciran i prilagođen, je jedna vrsta tranzicije iz jednoga izvanrednog u jedno normalnije stanje sustava obrazovanja u toj županiji. 

U skladu s tim na dnevnom redu Skupštine su Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, a vezano za prilagođavanje trenutnim uvjetima u cilju omogućavanja online nastave.

Također, danas će na Skupštini biti predstavljen stupanj realizacije tzv. covid zakona, odnosno Zakona o ublažavanja ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Govoreći o provedbi korona zakona, Herceg je istaknuo kako su i taj posao skoro priveli kraju.

Naveo je kako je u Ministarstvu turizma bilo najviše prijava te da se prijavilo oko 1500 fizičkih i pravnih osoba.

Kazao je kako smatra da će i za resor turizma sve biti danas završeno te usvojeno na sutrašnjoj telefonskoj sjednici Vlade kako bi mogla krenuti isplata subvencija.

 Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović kazao je kako odluke koje su donesene na razini BiH nisu bile najbolje kada je u pitanju turizam u HNŽ-u.

- Turizam je u ovoj godini pretrpio ogromne i enormne štete poglavito iz razloga što smo praktički bili zatvorena zemlja – kazao je Martinović.

Istaknuo je kako će kroz skupštinski zaključak pozvati Vijeće ministara BiH da preispita svoje dosadašnje odluke i da otvori granice BiH kako bi se koliko toliko omogućilo turističkim djelatnicima i sporednim djelatnostima da na neki način prežive.

Govoreći o početku školske godine, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kazao je kako su škole trenutno u jednom kaotičnom stanju.

 - U petak su dobili jedne preporuke za odvijanje nastave, na stranici Ministarstva  objavljene su službene preporuke koje odskaču u dobroj mjeri od ovih koje su dobile škole, a jučer je školama dostavljena treća varijanta tih preporuka za odvijanje nastave - istaknuo je Raguž.

 Smatra kako to dovodi do kaotične situacije ne samo za ravnatelje škola i nastavno osoblje, već prvenstveno za roditelje i djecu.

 - Ne vidim razloga zašto se djeci ne omogući  neometano pohađanje nastave po redovitom planu i programu u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo – istaknuo je Raguž, navodeći kako se onoj djeci koja su imunološki kompromitirana, koja moraju imati online nastavu, mora omogućiti i tehnička podrška i neometano pohađanje nastave, piše FENA.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:27