StoryEditor
tradicionalno druženje

Herceg: Plaća doktora u našem domu zdravlja jednaka je plaći doktora u Zagrebu

Piše Fena  /  21.12.2021., 14:38h
U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg upriličio je tradicionalno druženje s novinarima.

Osvrnuo se tom prigodom na rad Vlade u proteklom razdoblju, istaknuvši kako se puno toga radilo i da je puno toga urađeno.

Herceg je kazao kako Vlade HNŽ-a podržava razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte u svim gradovima HNŽ-a te da je posebno ponosan na stanje u svim sektorima kada su u pitanju plaće.

- Plaća doktora u našem domu zdravlja jednaka je plaći doktora u Zagrebu i to mi svjedoče osobe koje rade na obje pozicije. Isto je i u prosvjeti, državnoj službi, policiji, u pravnoj službi i u svim drugim službama u HNŽ-u - kazao je Herceg.

Kazao je kako je prijedlog proračuna HNŽ-a za desetak milijuna veći od nacrta, jer su povećana izdvajanja za neke institucije, poput Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić”, a osigurana su i sredstva za besplatne udžbenike.

- Proračun definitivno ima socijalnu komponentu, ali i naglašenu razvojnu dimenziju, pomoć i očuvanje institucija i projekte za infrastrukturne, razvojna, socijalne za jedinice lokalne samouprave. Definitivno možemo biti zadovoljni kako je koncipiran, kako je kreiran i posložen u svim segmentima naš proračun – istaknuo je Herceg.

Vezano za stanje u zdravstvu, odnosno za stanje u Domu zdravlja Konjic i Općoj bolnici Konjic kojim su već pola godine blokirani računi, Herceg je naveo kako „nije do novca već do odluke Porezne uprave o blokadi računa” te je najavio financijsku pomoć zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u.

- Mi smo upravo usvojili jučer izmjene i dopune financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja kojim predviđamo četiri milijuna dodatnih novaca koji će ići u tri bolnice s područja HNŽ-a. Danas usvajamo proračun za iduću godinu, a ako ste gledali rebalans koji smo nedavno usvojili, predviđeno je negdje oko tri milijuna za bolnice i domove zdravlju više u odnosu na plan - dodao je Herceg.

Ocijenio je kako je nužno reorganizirati zdravstveni sustav jer je trenutni sustav neodrživ.

- Vlada će pomoći kratkoročno, ali za dugoročno rješavanje problema potrebna je reorganizacija i racionalizacija. Mi imamo 4400 uposlenih u zdravstvu. Svako peti zdravstveni djelatnik u Federaciji BiH radi u našoj županiji, a imamo 10 posto stanovnika Federacije i sama ta komparacija govori da nešto nije u redu. Treba ga racionalizirati. Pitanje je trebamo li imati tri bolnice i 12 domova zdravlja - poručio je Herceg.

Govoreći o Zračnoj luci Mostar i najavi niskotarifnih letova iz Mostara, Herceg je kazao kako je na sajmu u Milanu gradonačelnik Mostara Mario Kordić načelno dogovorio aranžmane s WizzAirom, Eurowingsom, Air Dolomitiom i drugima.

Kako bi se ti planovi proveli u djelo Vlada HNŽ-a osigurat će do travnja sljedeće godine 2,5 milijuna maraka za Zračnu luku, a s Gradom Mostarom bit će potpisan ugovor vrijedan 8 milijuna maraka koji bi, kako je rekao Herceg, trebao pokrenuti Zračnu liku Mostar.

Predsjednik Vlade HNŽ-a podsjetio je kako je zračna luka u Zadru prije deset godina imala 25.000 dolazaka godišnje, a danas preko 700.000. Kazao je i da je Španjolska zainteresirana za letove u Mostar zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u Međugorje.

Kada je u pitanju imenovanje komesara MUP-a HNŽ-a, Herceg je kazao kako je raspisan natječaj za utemeljenje neovisnog policijskog odbora, a taj odbor trebao bi pokrenuti proceduru imenovanja komesara.

- Imam pozitivne signale i u tom pravcu. Nadam se da će naći kompromis pa da to riješimo i pokrenemo proceduru. To je pitanje prevažno i moramo ga riješiti - istaknuo je.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 00:41