StoryEditor
premijer HNŽ-a

Herceg: Najbolji proračun HNŽ-a i po visini i obujmu, ali i po sadržaju i kvaliteti

Piše fena  /  02.08.2022., 11:37h

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg izrazio je zadovoljstvo Prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna za ovu godinu koji danas razmatra županijska skupština.

-Prijedlog Izmjena i dopuna Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu ozbiljan je i sveobuhvatan dokument kojim je ova Vlada potvrdila svoju širinu, socijalnu i svaku drugu osjetljivost, stratešku i razvojnu viziju, a prije svega odgovorno i racionalno, rekao bih, domaćinsko upravljanje javnim financijama. Unatoč svim izazovima, ali i ozbiljnim sigurnosno-gospodarsko-financijskim pa i, evo opet, pandemijskim poremećajima i ugrozama koji se na globalnoj razini događaju i čije posljedice itekako osjećamo, s navještajem onih još i snažnijih pa i dalekosežnijih, s neskrivenim ponosom ističem kako stabilnost javnih financija u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, jednako kao i funkcioniranje svih vitalnih segmenata u našemu društvu, nikada nisu dovedeni u pitanje, ističe Herceg u izjavi za Fenu.

Vlada je, navodi on, usprkos brojnim preprekama i izazovima, uspješno odgovarala na sva iskušenja, a kroz ove Izmjene i dopune Proračuna vidljivo je, dodaje, da želi napraviti još snažniji iskorak u korist cjelokupne zajednice, svih građana, cijeloga društva.

-Iskorak o kojemu govorim i koji ovaj dokument predviđa puna je potpora jedinicama lokalne samouprave, našim općinama i gradovima, kako za njihove razvojno-socijalne i infrastrukturne projekte, tako i na svim drugim poljima koje su naša izravna mjerodavnost ili ih sufinanciramo. U najkraćemu, uspjeli smo zadovoljiti sve zahtjeve i traženja svih resora, sektora i jedinica lokalne samouprave. Kroz sedam godina rada ove vlade očuvali smo stabilnost, otvorili razvojnu dimenziju Proračuna i, iz godine u godinu, povećavamo suficit koji usmjeravamo prema općinama i gradovima i zajedničkim institucijama, uspijevajući kontinuirano povećavati i primanja svih proračunskih korisnika. U okolnostima u kojima živimo, ali i u usporedbi s našim okruženjem, rezultate i dosegnutu razvojnu proračunsku dimenziju HNŽ-a, smatram našim uspjehom i opravdanim razlogom za zadovoljstvo učinjenim i postignutim, kaže premijer HNŽ-a.

Osobito je ponosan na činjenicu da je Vlada u odnosu na početne prijedloge  tzv. rebalansa, napravila značajne pomake, osobito kada su u pitanju učenici osnovnih škola. Osiguravši sredstva za nabavu svih udžbenika i priručnika za sve učenike javnih osnovnih škola u županiji, dakle od 1. do 9. razreda, Vlada je u potpunosti rasteretila općine i gradove i značajno olakšal ovaj veliki izdatak obiteljima s djecom koja su u osnovno-obrazovnom sustavu. Precizno, 16.195 školaraca dobit će besplatne udžbenike. Ovim izmjenama i dopunama Proračuna za tu namjenu osigurano je približno tri milijuna KM.

- Želim istaknuti i našu opredijeljenost da kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju temeljem Zakona o zaštiti obitelji s djecom što je vidljivo i iz predloženih Izmjena i dopuna Proračuna. Imajući u vidu da se ukupna gospodarska i financijska situacija usložnjava što vodi snažnim poskupljenjima, odlučili smo svim nezaposlenima koji su u evidenciji Službe za zapošljavanje HNŽ-a, njih 27.552, osigurati isplatu jednokratne novčane potpore u iznosu od 100 KM po osobi, naglašava Herceg.

Vlada je ovim dokumentom predvidjela i značajno povećanje novčanih potpora za vrijeme trudnoće i porođaja žene-majke koja nije u radnomu odnosu. Povećana su i sredstva za egzistencijalnu potporu braniteljima, kao i udrugama koje skrbe o braniteljima i povratnicima. Pokazano je razumijevanje za vjerske službenike, te planirana sredstva za rješenje pitanja njihova zdravstvenog osiguranja.

-Kontinuirano brinemo o našemu visokom obrazovanju. Tako smo i u ovim Izmjenama i dopunama Proračuna, ponovo za 10-tak posto povećali izdvajanja za obje naše visokoškolske ustanove, obadva sveučilišta u Mostaru. Povećana su izdvajanja za kulturu, šport, kulturne institucije, napose obje mostarske kazališne kuće. Planirali smo značajnija sredstva za rekonstrukciju i investicijsko održavanje policijskih postaja, školskih i športskih objekata i infrastrukture, dovršenje radova na zgradi županijske Skupštine, kao i za proces obnove i prenamjene hotela ''Ero'' u novu zgradu Vlade HNŽ-a, dodaje Herceg.

Ističe i nastavak i stalno povećane potpore u poljoprivredi, gospodarstvu i turizmu. Značajno su povećanba namjenska sredstva za vodoprivredu gdje su ukupna proračunska izdvajanja time premašila 8 milijuna KM, te za održavanje cesta koje su u mjerodavnosti HNŽ-a na kojoj su stavci izdvajanja dosegnula 14 milijuna KM.

- Bitno je istaknuti kako Vlada u cijelosti ispunjava sve obveze preuzete potpisanim kolektivnim ugovorima, bilo da se radi o državnim službenicima i namještenicima, ili o našim učiteljima, nastavnicima ili profesorima, djelatnicima u pravosuđu i Ministarstvu unutarnjih poslova, kao i kada su u pitanju djelatnici u zdravstvu. Vezano za potonje, prošli smo tjedan potpisali i novi kolektivni ugovor sa Sindikatom liječnika i stomatologa kojim smo našim liječnicima osigurali dostojanstvo vezano za njihova primanja i druga prava, dostojanstvo koje svakako zavrjeđuju, kaže županijski premijer.

Sve te aktivnosti, poglavito ova osjetna povećanja primanja u svim profesijama koje su vezane za županijski proračun, dodaje on, pomažu ostvarenje zajedničkog cilja i jasne opredijeljenosti da „uspješno odgovorimo krizama i, povrh svega, zaustavimo odljev mladih i visokoobrazovanih osoba“.

- Naime, pored mladih znanstvenika i stipendija za sve  studente, 2700 stipendija na godišnjoj razini, to se najbolje vidi i na pozicijama vježbenika kojima ove godine dodatno izdvajamo oko 1,5 milijun KM za prvo radno iskustvo. Uskoro raspisujemo novi javni poziv za prijem novog kruga vježbenika, čime će u mandatu ovo Vlade prvo radno iskustvo ostvariti oko 1.000 mladih ljudi iz HNŽ-a. Nismo zaboravili ni obećanje da ćemo, proračunskim i namjenskim sredstvima, pomoći potresom pogođena područja naše županije. Za tu smo namjenu predvidjeli 400.000 KM i vidjeti ćemo koliko će naša Uprava za civilnu zaštitu biti u mogućnosti izdvojiti dodatnih, namjenskih sredstava, zaključuje premijer HNŽ-a Nevenko Herceg.

Dnevnik.ba

25. siječanj 2023 04:40