Article_Top_970x250

Herceg: HNŽ će u petak dobiti prvi Prostorni plan

Predsjednik Vlade

Herceg: HNŽ će u petak dobiti prvi Prostorni plan

velj 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg najavio je da će HNŽ na sjednici županijske skupštine u petak dobiti dokument Prostornog plana, što je, po njegovim riječima, temeljni preduvjet za razvitak gospodarstva.

- Iznimno me raduje što je taj zahtjevan posao završen i sutra na sjednici Skupštine očekujem konačno usvajanje Prostornog plana, kao temeljnog dokumenta prostornog uređenja Županije - kazao je u izjavi za Fenu Herceg.

Istaknuo je kako je usvajanje tog dokumenta preduvjet za kvalitetno gospodarenje prostorom i svim resursima, kao i za razvitak gospodarstva.

- Prostor je kategorija od apsolutnog interesa zajednice koja ga koristi, bez obzira kako ta zajednica bila uređena i strukturirana. U prostoru se odvija naša egzistencija, u njemu su smješteni svi resursi, kako oni prirodni tako i radom čovjeka stvoreni. Prostor nema alternativu, tj. ne postoji rezervni prostor niti je prostor obnovljiv - kazao je Herceg

Istaknuo je, također, kako su za potrebe izrade Prostornog plana izvedena iscrpna istraživanja i izrađene studije o strukturi i prirodnim značajkama prostora HNŽ, kretanjima stanovništva, razvoju naselja, razvoju gospodarskih i društvenih djelatnosti, uključujući utjecaj toga razvoja u prostoru.

Ujedno, naglasio je kako su pri izradi Plana organizirane javne rasprave u okviru kojih su ponuđeni konstruktivni prijedlozi koji su ugrađeni u taj dokument.

- U ukupnom procesu izrade Prostornog plana želim osobito istaknuti ulogu Savjeta plana, kojega je formirala Vlada, a kojim sam rukovodio zajedno s resornim ministrom. Ta radna grupa je formirana od predstavnika svih jedinica lokalne samouprave, predstavnika županijskih ministarstva referentnih za izradu Plana, te je u njezin rad bilo uključeno i osam eksperata – stručnjaka, koji su većinom došli iz akademske zajednice - kazao je Herceg

Predsjednik Vlade HNŽ-a dodao je da Prostorni plan otvoren dokument, koji će biti podložan revidiranju, dopunjavanju, noveliranju u kontinuitetu, kako to dinamika života društvene zajednice bude diktirala.

Dnevnik.ba