StoryEditor

Herceg: Federalni "korona zakon" glavninu tereta krize prebacio na županije

Piše D  /  22.05.2020., 06:05h

Uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago naglasio je kako se nada da će "korona zakon" biti usvojen i na narednoj sjednici dobiti i rebalans proračuna kojim će se osigurati sredstva za realizaciju spomenutoga zakona, prenosi Fena.

- Ono što je najbitnije u zakonu je subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje fonda kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji bi se u narednim razdoblju kreditno zaduživali kod razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka - kazao je Špago, prenosi Fena.

Kako je Špago pojasnio, to znači da će županijskim proračunom biti predviđena sredstva kojim će HNŽ plaćati kamate poslovnih subjekata koji budu uzimali kredite.

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević kaže kako je zakon nepravedan i bez ikakve financijske procjene. Smatra kako se određene stvari u zakonu moraju popraviti.

Žuljević ističe da kriza nije pogodila sve sektore na isti način, pa ona ne može biti unificirana već se mora napraviti sustavna analiza.

 - Ono što smo predložili u amandmanima je da u postojećem proračunu postoji dodatnih 10 milijuna maraka koji se mogu prebaciti na stavku fonda, zato što smatramo da ne postoje paralelne potrebe financiranja bilo kakvim poticajnim načelima u ovoj godini, kada se spašavamo da zadržimo ono što u ovom momentu imamo kao dio ekonomskog sustava - kazao je Žuljević.

Kaže kako je nesustavan pristup generalno F BiH u rješavanju ove krize jer sada "imamo jedan dio mjera s razine F BiH, a jedna dio s razine županije".

 Predsjednik županijske vlade Nevenko Herceg ističe kako je za "korona zakon" i kvalitetnu razradu i konačno usuglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena nego u nekim drugim županijama.

- Od početka sam upozoravao kako će federalni "korona zakon", u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na županije, gradove i općine. HNŽ se predloženim zakonskim rješenjem postavila krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući financijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Županija je preuzela subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime izravno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovoga iznimnog financijskog izazova - pojasnio je Herceg.

Zakonom je, dodaje, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi), kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Objasnio je također kako je u zakonu predviđeno i otvaranje kreditne linije s razvojnom bankom ili nekom drugom poslovnom bankom, a kreditni portfolio je 20 milijuna maraka, što je također ugrađeno u rebalans proračuna.

Kako se moglo čuti uoći sjednice, uštede će se realizirati na materijalnim troškovima, izdacima za nabavku opreme, smanjenje izdataka za komunalne usluge, za energiju i drugih sredstava, a razni projekti koji su trebali zaživjeti neće biti realizirani.

Na dnevnom redu sjednice naći će se i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti te Zakon o izmjenama Zakona o administrativnim taksama s tarifom administrativnih taksi HNŽ-a.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:41