StoryEditor
ministar obrane bih

Helez u Washingtonu: "Sjedinjene Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH"

Piše fena  /  12.04.2023., 11:36h

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, od ponedjeljka, 11. travnja, nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu gdje ima brojne službene susrete.

Prvog dana boravka, Helez se sastao s direktorom Kancelarije za južne i središnjo-europske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i politička situacija u BiH i regiji, kao i procesu konstituiranja vlasti u našoj zemlji.

Helez je ukazao na značaj nastavka procesa integracija BiH u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje.

- Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan - naglasio je Helez.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva obrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, proces deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

- SAD će zadržati BiH u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od europskih partnera da pojačaju  napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati - zaključio je McDowell.

Istoga dana, Helez se susreo s direktoricom razvojnih programa Instituta Marshall Legacy (MLI) Indreom Sabaliunaite, koja ga je upoznala sa uspješnom realizacijom projekta "Sarajevo bez mina", kojeg je od 2019. do 2021. godine financirala Vlade SAD. Ona je iskazala interes da se, u suradnji s Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) i Međunarodnim trust fondom (ITF), u 2023. godini provede projekat "Mostar bez mina", čija je realizacija započela krajem 2021. godine. Zamolila je ministra Heleza da MLI-ju pomogne u ovom projektu, zajedno s  državnim institucijama poput BHMAC-a.

Također, Helez je razgovarao i s predstavnicama organizacije Bheart, koja okuplja volontere porijeklom iz BiH, koji pomažu projekte važne za bosanskohercegovačku zajednicu. Helez je naglasio važnost ovakvog oblika angažiranja bosanskohercegovačke dijaspore, istaknuvši da takva udruženja promoviraju potencijale BiH, jačaju veze dijaspore s domovinom, kao i bilateralne odnosa na polju obrazovanja, kulture, ekonomije i turizma.

Predstavnice udruženja BHeart upoznale su ministra Heleza s radom ove volonterske organizacije te posebno istakle činjenicu da je BHeart multietnička i da predstavlja sve narode BiH. Predstavnice BHearta naglasile su da će i u narednom periodu raditi na projektima jačanja veza dijaspore s Bosnom i Hercegovinom, a u cilju očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u SAD-u. Helez je iskazao punu podršku naporima koje ova organizacija ulaže u promociju istinskih demokratskih vrijednosti, posebno kada je u pitanju naša država.

Helez je posjetio i Ambasadu BiH u Washingtonu, gdje se sastao s diplomatskim i konzularnim osobljem te se upoznao sa izazovima u radu ovog, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnog diplomatskog predstavništva.

Uz Heleza, sastancima su prisustvovali i šef Ureda ministra obrane BiH Salko Beba, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u SAD Emin Čohodarević, vojni ataše BiH u SAD brigadir Mirko Bošnjak, kao i oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland pukovnik Admir Jusupović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH. 

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 21:54