StoryEditor
Ministar obrane Bih

Helez: "Očit je disbalans u naoružanju Oružanih snaga BiH i vojski Hrvatske i Srbije"

Piše fena  /  15.02.2023., 09:55h

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP) kazao je u razgovoru za Fenu da je nakon preuzimanje te dužnosti i sagledavanja stanja očit disbalans u naoružanju Oružanih snaga BiH i vojski Srbije i Hrvatske.

Naglasio je da je potrebno osigurati praćenje standarda, prije svega, susjednih zemalja Srbije i Hrvatske u skladu sa sporazumom iz 1997. godine iz Beča, a koji govori o ravnoteži u naoružavanju tri države. Međutim, trenutno u oružanim snagama očigledan je disbalans u opremi i naoružanju tri vojske.

Helez je obavljao ranije dužnost federalnog ministra za pitanja boraca te kaže da će mu to iskustvo biti od koristi u radu na novoj dužnosti.

Kada je oblast ljudskih resursa u pitanju, određen broj pripadnika Oružanih snaga bili su pripadnici Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća odbrane i Vojske Republike Srpske, a budući da je bio ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, dobar dio problematike već mu je poznat.

Helez je u proteklom mandatnom periodu bio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te član Komisije za sigurnost te je prilično upoznat sa stanjem u Oružanim snagama, njihovom strukturom, djelokrugom rada, razinom osposobljenosti i drugim segmentima.

"Naše Oružane snage moraju biti opremljenije, s boljim materijalnim statusom pripadnika Oružanih snaga, moraju biti efikasnije u realizaciji svojih ciljeva i zadataka i organizirane u skladu sa NATO standardima", podvukao je Helez.

Put BiH prema članstvu u NATO jedan je od dva najvažnija vanjskopolitička cilja države, a ministar Helez smatra da je put kao NATO savezu u ovom trenutku možda važniji od ulaska u Europsku uniju s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju.

Tu je prije svega mislio zbog rata u Ukrajini, političke i vojne nestabilnost u bh. okruženju poput pitanja Kosova i situacije u Crnoj Gori, te ocjenjuje da bi se ulaskom u NATO riješili mnogi problemi u oblasti odbrane i sigurnosti države BiH, ali i njene političke stabilnosti.

"Kada su u pitanju politički akteri u BiH, očito da ne gledamo svi isto na put BiH ka NATO savezu. Međutim, odavno su donesene strateške političke odluke na razini BiH kada je u pitanju NATO savez te mislim da neće biti većih poteškoća da se preda godišnji plan odbrane", naglasio je Helez.

Ako se uzme u obzir da su susjedne zemlje Crna Gora i Hrvatska članice NATO saveza, a da Srbija ima godinama uspješnu suradnju sa NATO savezom, Helez ističe da ne vidi razloga zašto bi BiH bila izolirana u tom smislu.

Dnevnik.ba

16. lipanj 2024 20:35