StoryEditor

Helez očekuje status kandidata za NATO, Knežević kaže da Program reformi ne znači članstvo

Piše desk  /  08.04.2024., 13:33h

"NATO obitelj je velika, imamo 32 člana, ali i 35 partnera i nalazimo se u cijelom svijetu s oko dvije milijarde stanovnika. Direkcija za partnerstvo plus Bosna i Hercegovina kao domaćin organizira ovu konferenciju s partnerima iz cijelog svijeta da bi se utvrdio put naprijed. Na partnerima je da odrede što će i koliko raditi. Bosna i Hercegovina je uradila mnogo toga, obučava se zajedno sa nama. Razgovarat ćemo individualno na sastancima s partnerima o budućnostima našeg partnerstva“, rekao je Bruasdal.

Bosna i Hercegovina bi na proljetnom zasjedanju NATO saveza ove godine trebala dobiti kandidatski status, izjavio je danas u Sarajevu ministar obrane te zemlje Zukan Helez, istakavši da je to još jedan korak bliže članstvu u Sjevernoatlantskoj alijansi.

"To je priznanje Bosni i Hercegovini za sve ono što je uradila na NATO putu. Potpuno sam svjestan da ima i drugih političkih konotacija i očekivanja, ali sam legalista i sve dok Zakon o obrani u Članu 84. kaže da je naš cilj članstvo u NATO savezu, ja radim po zakonu i to je naš cilj", rekao Helez.

image

Zukan Helez, ministar obrane BiH

FENA -

Helez: NATO ima tijesnu suradnju s BiH

Helez je na konferenciji povodom otvaranja NATO Konferencije strateških vojnih partnera (MSPC 24) na Ilidži, rekao da je riječ o drugom velikom skupu u Bosni i Hercegovini, nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u veljači  ove godine.

"To je znak da NATO savez ima tijesnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom. Imamo partnerstvo već više od 20 godina. Prije nekoliko dana u Domu Oružanih snaga BiH proslavili smo 75. godina postojanja ove vojno-političke organizacije. U ovih 20 godina OS BiH su napravile izuzetan napredak. Svakim danom smo usklađivali standarde Oružanih snaga sa standardima NATO saveza i kao plod te suradnje smo imali nekoliko uspješnih međunarodnih misija gdje su naše snage, rame uz rame s predstavnicima NATO-a izvršavali najsloženije vojne zadatke“, rekao je Helez.

Knežević: Za članstvo u NATO-u nadležno Predsjedništvo BiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalmajor Gojko Knežević rekao je da partnerstvo BiH i NATO traje od 2006. godine i odvija se suradnjom kroz različite oblasti, prije svega na polju obrazovanja, obuke, opremanja, evaluacije, ocjenjivanje dostignutog stupnja interoperabilnosti.

image

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC24

FENA -

"Naša obaveza je izgradnja operativnih sposobnosti i kapaciteta za izvršavanje zakonom definiranih zadataka, a sve izvan toga je oblast politike. Što se tiče procesa u odnosu na NATO i druge organizacije to su vanjskopolitička pitanja, za što je nadležno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine“, rekao je Knežević, konstatujući da je Bosna i Hercegovina intenzivirala suradnju s NATO-om.

Zamjenik načelnika štaba Direktorata za partnerstvo Vrhovne komande savezničkih snaga za Europu SHAPE Gunnstein Bruasdal rekao je da na konferenciji u Sarajevu, koju je ocijenio izuzetnom za izgradnju odnosa, sudjeluju predstavnici 65 zemalja.

Brusasdal: BiH je od 2006. službeno partner 

"Bosna i Hercegovina je jako blizak partner i zajedno smo napravili ogroman napredak. To radimo od 2006. godine, otkad je Bosna i Hercegovina postala zvanično partner“, rekao je Bruasdal.

Dodao je da je u svijetu danas puno prijetnji i problema i da se tome mogu oduprijeti isključivo zajedničkim snagama.

"NATO porodica je velika, imamo 32 člana, ali i 35 partnera i nalazimo se u cijelom svijetu s oko dvije milijarde stanovnika. Direkcija za partnerstvo plus Bosna i Hercegovina kao domaćin organizira ovu konferenciju s partnerima iz cijelog svijeta da bi se utvrdio put naprijed. Na partnerima je da odrede što će i koliko raditi. Bosna i Hercegovina je uradila mnogo toga, obučava se zajedno sa nama. Razgovarat ćemo individualno na sastancima s partnerima o budućnostima našeg partnerstva“, rekao je Bruasdal.

image

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC24

FENA -

U Sarajevu je u ponedjeljak otvorena NATO Konferencija strateških vojnih partnera (MSPC 24), čiji su domaćini Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Konferencija koja se održava od 8. do 12. travnja u organizacija NATO-a će biti prilika za razmjenu mišljenja o značajnim strateškim pitanjima NATO partnera, kao i unapređenje vojne suradnje.

Dnevnik.ba

16. svibanj 2024 23:25