StoryEditor
euroatlantske integracije

Helez i veleposlanik RH u BiH Sabolić: "Hrvatska razumije naše specifičnosti"

Piše fena  /  27.03.2023., 15:41h

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je razgovarao s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem o bilateralnoj suradnji ministarstava obrane i oružanih snaga dviju zemalja, pri čemu je zaključeno da je suradnja intenzivna na svim nivoima.

Helez je zahvalio na podršci koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, a posebno u odluci za pružanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Istaknuo je važnost koju otvorena susjedska suradnja ima za stabilnost cijele regije.

Veleposlanik Sabolić je naglasio da je podrška Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u neupitna, te naglasio da Hrvatska nudi ekspertsku pomoć Bosni i Hercegovini, zasnovanu na iskustvima Hrvatske u tom procesu.

- Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti i može utjecati na budući pristup Europske komisije prema integracijskim težnjama Bosne i Hercegovine te ćemo cijeniti svaku podršku u tom smjeru - rekao je Helez.

Posebno je zahvalio na mogućnostima školovanja kadrova OSBiH na hrvatskim vojnim školama, a veleposlanik Sabolić je izrazio zadovoljstvo vojnom suradnjom BiH i Hrvatske te izrazio uvjerenje da će se međusobne aktivnosti dalje razvijati na obostranu korist obiju susjednih zemalja. Naglasio je i da Hrvatska daje punu podršku NATO-ovoj inicijativi za jačanje obrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.

Sugovornici su također naglasili obostrano zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je ministar Helez na dužnosti zamjenika predsjedavajućeg pokazao novi pozitivan impuls u donošenju odluka.

Veleposlanik Sabolić je istakao da je ove godine, prvi put nakon 2017., planirano održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH te naglasio to kao još jednu priliku za daljnje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i daljnje razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj te šef Ureda ministra obrane BiH Salko Beba, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Dnevnik.ba

14. svibanj 2024 19:40