Article_Top_970x250

HDZ-u BiH ministarstvo u novoj Vladi Tuzlanskog kantona

Poznata imena novih ministara

HDZ-u BiH ministarstvo u novoj Vladi Tuzlanskog kantona

sij 25, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mandatar za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sastavio je listu ministara, koja će sutra biti razmatrana na sjednici Kantonalne skupštine. Među njima je i kadar HDZ-a, stranke koja nije parlamentarna u Tuzlanskom kantonu.

Predstavnici SDP-a, SBB-a, Naše stranke i PDA postigli su dogovor vezano za izbor novih ministara u Vladi Tuzlanskog kantona, na osnovu čega je mandatar Kadrija Hodžić sastavio listu kandidata, a koju će sutra razmatrati zastupnici u Kantonalnoj skupštini, prenosi Klix.ba.

Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u će uz mjesto premijera pripasti i četiri ministarstva, tri će imati PDA, dok po dva Naša stranka i SBB.

Zanimljivo je da je spomenuta četvorka postigla dogovor i da jedno ministarsko mjesto pripadne HDZ-u koji nije parlamentarna stranka u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o ministarstvu zdravstva, a za ministra bi sutra trebao biti izabran Božo Jurić.

Kako saznajemo, na ovakav način će u Tuzlanskom kantonu vlada biti konstituirana u skladu sa svim propisima jer će u svom sastavu imati i ministra iz reda Hrvata, što nije bio slučaj u ranijem sazivu.

Prema službenim informacijama, Midhat Dobrnić (PDA) kandidat je za ministra unutrarnjih poslova, Una Harčin (Naša stranka) za ministricu pravosuđa i uprave, a Elvis Baraković(SDP) za ministra obrazovanja i nauke.

Zvjezdan Karadžin (Naša stranka) trebao bi se naći na čelu Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, Vedran Lakić (SDP) Ministarstva financija, Zlatan Muratović (SBB) Ministarstva za kulturu, sport i mlade, a Hamza Bešić (SDP) Ministarstva trgovine, turizma i prometa.

Esad Džidić (PDA) kandidat je za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, Mevludin Hodžić (SBB) za ministra privrede, Fedahija Ahemtović (PDA) za ministra za boračka pitanja, a Vahidin Smajlović (SDP) za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona danas je zasjedao te je donesena odluka da sjednica tog zakonodavnog tijela bude održana sutra sa dnevnim redom koji nosi jednu točku i ona je vezana za razmatranje prijedloga i imenovanje nove vlade.

Dnevnik.ba