StoryEditor

HDZ i SDA blizu sporazuma: Izbori u Mostaru u veljači 2021. godine?

Piše D  /  30.05.2020., 09:05h

Iako dinamika stranačkih odnosa između SDA i HDZ-a ne ide u prilog postizanju dogovora, posljednja presuda Suda u Strasbourgu i ovlasti koja ima Ustavni sud BiH, a posljedično Središnje izbornog povjerenstvo (SIP), ubrzavaju tijek događaja.

Sastanci stranačkih rukovodstava odvijaju se dalje od očiju javnosti, a kako javlja Klix.ba, predstavnici gradskih mostarskih organizacija i rukovodstva stranaka preksinoć su se, pod okriljem Veleposlanstva Sjedinjenih Država, sastali u Sarajevu. Na sastanku su bili najavljeni i lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Sarajevski portal piše da su, pritisnute zahtjevima međunarodnih predstavnika i ovlastima SIP-a iz presude u sporu Baralija protiv BiH, stranačke organizacije u Mostaru već krenule u pripreme za izbore, formirale izborne stožere te je konačan dogovor posve izvjestan.

Posljednji izbori u Mostru održani su 5. listopada 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Brojni pregovori zadnjih desetak godina nisu urodili plodom, ali Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u listopadu 2019. godine, po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine, presudio je da su građanima najvećeg grada u Hercegovini povrijeđena ljudska prava te ostavio mogućnosti da Ustavni sud donese privremeno rješenje.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 04:01