StoryEditor

HDZ i HNS se dogovorili. Učiteljima od srpnja koeficijent raste dva posto

Piše D  /  30.10.2019., 06:10h

Ivan Vrdoljak je nakon sastanka potvrdio da je ponudio Plenkoviću kompromis koji je on prihvatio. Tako bi u idućoj godini od 1. srpnja koeficijenti u obrazovanju rasli dva posto ako se ne pronađe kompletno rješenje za povećanje koeficijenata.

Kažimir Varda iz MB 365 Stranke rada i solidarnosti rekao je nakon sastanka: "Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nisu postigli konsenzus HDZ-a i HNS, a konzultacije će još trajati."

"Ocjenjujem da se ide u smjeru dogovora", rekao je i pojasnio da je na stolu premijerova ponuda 2+2+2 i koeficijenti do lipnja. Misli da će HNS-ovi ministri doći na sjednicu vlade. Otkrio je i da je HNS predložio da se osnovica plaće digne za još jedan posto, dakle ukupno više od 7 posto.

"Stav Hrvatske narodne stranke jasan je već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima, na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke, ali tu smo da razgovaramo", rekao je kratko predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak prije sastanka koalicije.

"Razgovarat ćemo, vidjet ćemo kako razmišljaju naši partneri, ne samo HNS nego i ostali. HDZ je jasno artikulirao svoju poziciju i vidjet ćemo", rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Razgovori između HDZ-a i HNS-a nastavljaju se u bilateralnom formatu nakon što su na koalicijskom sastanku svi članovi vladajuće koalicije razgovarali o pitanju odnosa između partnera u vladi, izjavio je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. 

"Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu", rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

"Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma", dodao je.

Pupovac je rekao da ne može govoriti o detaljima razgovora. 

"Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla", ocijenio je Pupovac.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:33