StoryEditor

HDZ BiH u Posavskoj županiji neće glasati za Živkovića koji nema podršku srpskog naroda

Piše D  /  10.10.2019., 03:10h

"Živković je za poslanika u Skupštini Posavske županije na prošlogodišnjim općim izborima u BiH izabran glasovima Hrvata, zbog čega SNSD smatra da nije legitimni predstavnik Srba i da neće zastupati interese ovog naroda u Županiji i na nivou Federacije BiH", rekao je Ivetić.

On je napomenuo da je Živković u srpskim povratničkim naseljima Novi Grad, Donja Dubica, Gornji Svilaj, Trljak, Lepenica i Brvnik dobio 13 glasova, od ukupno osvojenih 278 glasova na prostoru Županije, u kome je Posavska stranka imalo oko 1.300 glasova.

Ivetić je istaknuo da je Živković, navodnim manipulacijama u Posavskoj stranci, sa šestog mjesta na listi, izabran u Skupštinu županije da bi, kao Srbin, mogao formirati Klub srpskog naroda i bio izabran za potpredsjednika Skupštine.

"Živković se na izborima 2012. godine izjasnio kao Hrvat. Zbog lošeg rezultata nije sudjelovao na izborima 2014. godine. Pred opće izbore 2018. godine se izjasnio da je Srbin i, u skladu s Izbornim zakonom BiH, sudjelovao na izborima za Skupštinu Posavske županije", podsjetio je Ivetić.

Predsjednik Skupštine Posavske županije, HDZ-ov Blaž Župarić potvrdio je SRNA-i da zbog protivljenja SNSD-a na sjednici nije raspravljano o izboru potpredsjednika Skupštine.

"HDZ-BiH se protive da predstavnici jednog ili dva naroda biraju predstavnike u vlasti trećeg naroda. Poznat je slučaj Željko Komšić, koji je izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH protiv volje hrvatskog naroda, i zbog toga HDZ u Posavskoj županiji nije spreman glasati za Živkovića, koji nema podršku srpskog naroda", rekao je Župarić.

On je naglasio da se nada da Živković neće biti izabran za potpredsjednika Skupštine i zastupnika u Domu naroda FBiH, zato što "on zaista nije Srbin", nema podršku srpskog biračkog tijela, iako mu je Centralna izborna komisije BiH vertificirala mandat.

Župarić je rekao da će naredna sjednica Skupštine biti krajem listopada ili početkom studenog, ali da nije siguran hoće li se na dnevnom redu ponovo naći imenovanje potpredsjednika Skupštine.

Elvis Živković nije želio komentirati situaciju koja traje godinu dana.

"Pitanje pripadnosti naciji je lično pitanje i o tome ne želim da kažem bilo što", rekao je u telefonskom razgovoru Živković, prenosi SRNA.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:26