StoryEditor

HDZ BiH Soli: Neprihvatljiva jednonacionalna glavna tijela Univerziteta u Tuzli

Piše D  /  29.07.2021., 16:28h

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine neprihvatljivim drži posljednja događanja na Univerzitetu u Tuzli izravno vezana za prevlast u upravljačkim i rukovoditeljskim strukturama u toj akademskoj ustanovi te jednako neprihvatljivim drži pretvaranje Upravnoga odbora i Rektorata u jednonacionalna tijela Univerziteta.

˝Svakoga dobronamjernoga, pa tako i HDZ BiH Soli, žalosti činjenica što je Univerzitet u Tuzli dospio u situaciju u kojoj ne želi biti nijedna akademska institucija koja drži do sebe. Svejedno je li eskalirala „iznutra“ ili je nastupila izvanjskim utjecajem, je li plod trenutačnih previranja ili je posljedica ranije smišljene strategije, ovako pokazana nacionalna isključivost nimalo ne doprinosi proklamiranim načelima multietničnosti i pristupačnosti građanima svih nacionalnosti u kojoj Univerzitet u Tuzli umišlja da djeluje. Dapače, do sada neviđeno neprihvaćanje nijednoga profesora hrvatske nacionalnosti među dvadesetak u „vrhu“ Univerziteta, posve je diskreditiralo njegovu društvenu odgovornost i prihvatljivost u našoj županiji, a kamoli dalje˝, priopćeno je iz ove stranke, prenosi Tip.ba.

Nažalost, nakon poruka o neprihvatljivosti u Upravnom odboru i menadžmentu Univerziteta, ne mogu se smatrati tek izoliranim slučajevima ni mnoštvo ranijih, ali i aktualnih primjera s nekoliko fakulteta o opstrukcijama ili otvorenom sprečavanju u napredovanju nastavnika, upošljavanju asistenata, prijavljivanja doktorskih tema… samo jer se radi o ljudima hrvatske nacionalnosti, mišljenja su u HDZ BiH Soli.

Županijski odbor HDZ BiH Soli poziva sve one koji su u prilici odlučivati na Univerzitetu u Tuzli da smognu snage i sukladno svojoj autonomiji i društvenoj odgovornosti donesu odluke u korist cijele zajednice u kojoj djeluju te da izbjegnu svaki oblik diskriminacije pa tako i onaj po nacionalnoj osnovi.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 13:52