StoryEditor
priopćenje

HDZ BiH: SDA i dopredsjednici Federacije BiH preuzeli ulogu Ustavnog suda

Piše desk  /  26.08.2022., 11:40h

Iskazana je lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu i pokušaj je da Ustavni sud bude ispostava SDA, priopćio je HDZ BiH

Javnost se zadnjih dana zasipa neistinama što je ustavno a što ne, pa se čak i razgovori proglašavaju neustavnim što samo pokazuje apsurdnost tvrdnji o neustavnosti.

Iskazana je lažna briga SDA za etnički balans u Ustavnom sudu i pokušaj je da Ustavni sud bude ispostava SDA, priopćio je HDZ BiH.

Bez obzira što on uopće nije narušen i svjesno se ne citira Ustav Federacije BiH po kojem u Ustavnom sudu mora biti najmanje po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih, što uopće nije narušeno.

Navode odredbu Ustava Federacije BiH da „sudije Ustavnog suda Federacije BiH imenuje predsjednik Federacije BiH uz suglasnost dopredsjednika i uz potvrdu većine izaslanika u Domu naroda“, što jasno znači tko imenuje, a tko daje suglasnost i nakon dobijene suglasnosti na odluku o imenovanju istu predsjednik Federacije BiH predlaže Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu. Potvrdom u Domu naroda Odluka o imenovanju stupa na snagu.

Čak javno potvrđuju neustavno predlaganje kandidata od strane dopredsjednika za što ni u Ustavu ni u zakonima nema utemeljenja, jer je u Ustavu jasno definirano da predsjednik Federacije BiH imenuje suce Ustavnog suda na prijedlog Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

HDZ BiH poziva dopredsjednike Federacije BiH da poštuju Ustav i institucije Federacije  i ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a SDA da ne blokiraju izbor ravnatelja Federalne uprave policije, izmjene Izbornog zakona sukladno Odluci Ustavnog suda BiH i svih drugih pitanja značajnih za funkcioniranje Federacije BiH.

Dnevnik.ba

18. veljača 2024 01:44